Cei fascinaţi de vestigii au ocazia să facă, vineri şi sâmbătă, un tur al cetăţii Carsium, cu prilejul celei de-a XIII-a ediţii a Zilelor Porţilor Deschise. Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Institutul Geologic al României şi Primăria Oraşului Hârşova, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Cu acest prilej, pasionaţii de arheologie au ocazia să constate care sunt rezultatele celei de-a XIX-a ediţii a campaniei de cercetare arheologică de la Carsium. De asemenea, vizitatorii vor afla că la Hârşova se află una dintre cele mai importante colecţii de amoniţi din ţară care provin din stâncile de calcar de vârstă jurasic superioară - cca. 150 miloane de ani vechime - ce se întind pe malul drept al Dunării, în zona oraşului Hârşova. De altfel, ediţia din acest an are şi o temă: „Hârşova - Istoria pământului, istoria omului”
În acest fel, organizatorii doresc să sensibilizeze comunitatea locală în vederea conservării, valorificării şi îmbogăţirii mediului natural, geologic, al apărării monumentelor istorice, pentru transformarea lor, prin proiecte europene, în surse de dezvoltare economică.
În cadrul Zilelor Deschise, se vor organiza, pe baza unui program riguros, întâlniri ale specialiştilor cu elevii din şcoli, cu locuitorii oraşului, autorităţi locale şi judeţene şi dezbateri publice. De asemenea, vor fi organizate expoziţii de fosile (amoniţi) şi materiale arheologice descoperite în această campanie, prezentări de filme tematice şi mese rotunde la Primăria Hârşova, Biblioteca Orăşenească şi Muzeul „Carsium”.
Acţiunea se desfăşoară în cadrul Proiectului European River Corridor Improvement Plan (ERCIP), susţinut de Uniunea Europeană, pe axa InterregIV C.