Ziua Arhivelor Naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Istorie şi arhivistică în spaţiul dobrogean”

Ziua Arhivelor Naţionale

Cultură 31 Octombrie 2012 / 00:00 706 accesări

Pe 31 octombrie se marchează, anual, Ziua Arhivelor Naţionale, iar cu acest prilej, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale (SJCAN), în colaborare cu Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, a organizat în avans, ieri dimineaţă, la sediul instituţiei, o masă rotundă intitulată „Istorie şi arhivistică în spaţiul dobrogean”. La eveniment au participat: şeful SJCAN, dr. Virgil Coman, consilierii superiori din cadrul SJCAN, dr. Constantin Cheramidoglu şi dr. Anemaria Czernak, inspectorul principal al SJCAN, dr. Nicoleta Grigore, muzeograful din cadrul Muzeului Marinei Române, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, şeful secţiei de Istorie din cadrul aceluiaşi muzeu, dr. Florin Stan, muzeograful din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Lavinia Gheorghe, precum şi dr. Corina Apostoleanu - şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman”, alături de bibliograful dr. Anca Dobre.

„În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Arhivelor Naţionale, Serviciul Judeţean al Arhivelor a organizat masa rotundă „Istorie şi ahivistică în spaţiul dobrogean”, prin care şi-a propus să evidenţieze importanţa patrimoniului arhivistic pe care îl gestionează în cercetarea istoriei Dobrogei. În urma dezbaterilor, cei prezenţi au concluzionat că pentru materializarea unor proiecte de anvergură privind istoria Dobrogei este necesară o mai bună colaborare între instituţia Arhivelor, muzee şi Biblioteca judeţeană, prin permanentizarea unor întâlniri de lucru într-un cadru mai puţin protocolar. Suntem parteneri de nădejde, dar trebuie să gândim un plan comun de acţiune, cu ceea ce deţine fiecare despre un anumit subiect important. Mizăm, de acum înainte, pe o mai bună comunicare”, a declarat şeful SJCAN, Virgil Coman.

Cu această ocazie, dr. Virgil Coman a vorbit şi despre semnificaţia zilei de 31 octombrie pentru Arhivele Naţionale. „La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când, practic, se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească. Instituţia deţinea astfel un sediu central la Bucureşti, care a fost înfiinţat încă din 1831 şi unul intermediar, la Iaşi, înfiinţat în 1832. Pentru noi, această zi înseamnă foarte mult şi ca orice instituţie care se respectă, o sărbătorim anual şi arătăm cetăţenilor menirea noastră de a promova elementele ce ţin de patrimoniul naţional”, a mai adăugat dr. Virgil Coman.



12