Ziua când emoţiile se risipesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Olimpiada de Coregrafie

Ziua când emoţiile se risipesc

Cultură 10 Aprilie 2010 / 00:00 1672 accesări

Olimpiada Naţională de Coregrafie, găzduită, anul acesta, de Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, a debutat, vineri, cu multe emoţii, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cei mai buni 102 elevi din unităţile de învăţământ cu profil vocaţional din Constanţa, Bucureşti, Cluj, Bacău, Brăila, Galaţi, Iaşi şi Timiş, au venit la Constanţa pentru a face o demonstraţie de talent în faţa unui juriu exigent, alcătuit din profesionşti ai scenei. Gradul de pregătire, profesionalismul şi talentul s-au văzut din modul în care adolescenţii s-au prezentat în faţa comisiei de evaluare.

Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” este reprezentat, la cele două secţiuni ale Olimpiadei Naţionale de Coregrafie, de opt elevi, care, după ore lungi de antrenament, au reuşit să se califice la faza naţională a competiţiei şcolare, trecând peste fazele locală şi judeţeană.

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor şi-au făcut, ieri, debutul, cu multă emoţie, la secţiunea Dans Clasic, Maria Cristian şi Andreea Soporan din clasa a VII-a, sub îndrumarea profesoarei Lisa Seceleanu, dar şi elevul Marius Burlacu din clasa a VIII-a, coordonat de prof. Carmen Chilea şi Andrei Iliescu, pregătit de prof. Mihail Motovilov, maestru de balet la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Cu un palmares mult mai impresionant, în competiţie au intrat şi elevii de la ciclul liceal: Adina Manda, pregătită de Carmen Chilea, care, anul trecut, a obţinut premiul I la Concursul „Eurodance”, iar la Olimpiada Naţională de Coregrafie 2009 a câştigat premiul al III-lea şi eleva Luiza Brânzea, pregătită de prof. Carmen Chilea, care a ocupat locul al II-lea la Olimpiada Naţională de Coregrafie 2007.

La secţiunea Dans Clasic, elevii au avut o probă impusă, un moment din „Lacul lebedelor” şi o variaţiune la alegere, din marile balete clasice. Potrivit profesoarei Carmen Chilea, la prima secţiune a Olimpiadei, elevii s-au prezentat la un nivel înalt, semn că dansul profesionist în poante din România mai are încă un viitor.

Emoţiile continuă şi în această sâmbătă, când în competiţie vor intra, la secţiunea Dans Contemporan, Lorena Băcioiu (clasa a XII-a), pregătită de profesoara Roxana Oprea, care, anul trecut, a obţinut locul I la Olimpiada Naţională de Coregrafie 2009, căreia i se va alătura şi colega sa mai mică, eleva Cezara Blioju (clasa a XI-a). Probele la dans contemporan încep astăzi, de la ora 09.30, pentru clasa a XI-a şi de la ora 10.30, pentru concurenţii din clasa a XII-a.

Preşedintele juriului este criticul şi istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, iar preşedinte executiv este inspectorul şcolar de specialitate, prof. Dorina Ivanciu. Din componenţa juriului fac parte conf. univ. dr. Sergiu Anghel de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, maestrul coregraf Francisc Valkay de la Opera din Timişoara şi directorul Companiei de Balet a Teatrului Naţional „Oleg Danovski”, Elisabeth Pândichi-Lux, secretarul comisiei naţionale fiind coregraful prof. Carmen Chilea.

Festivitatea de premiere şi gala laureaţilor vor avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.



12