9 mai: o singură dată și trei semnificații. Prima semnificație este profund legată de sufletul românesc, una îi vizează pe toți europenii, iar o alta are impact mondial. În urmă cu 138 de ani, în ziua de 9 mai a anului 1877, ministrul de Externe Mihai Kogălniceanu dădea citire, în Adunarea Deputaților, Declarației de Independență a României.
Tot într-o zi de 9 mai, dar în anul 1945, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul european. Evenimentul este marcat și cunoscut ca „Ziua victoriei împotriva fascismului”.
De asemenea, la 9 mai 1950, ministrul de Externe francez, Robert Schuman, instituia Ziua Europei Unite, printr-o declarație în care propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților dintre cele două state
CUM E SĂRBĂTORIT 9 MAI LA CONSTANȚA?! La Constanța, triplul eveniment va fi marcat în avans, astăzi, de la 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, printr-o tradițională lecție deschisă. În cadrul manifestării, care va avea loc în Aula „Adrian Rădulescu”, vor susține comunicări elevi de la școlile constănțene. Despre semnificația celor trei momente istorice vor vorbi muzeograful dr. Lavinia Gheorghe și prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Partea „științifică” va fi completată de un program artistic, susținut de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon și școlile generale nr. 1 Valu lui Traian și nr. 22 „I.C. Brătianu”.