Ziua Dobrogei, celebrată pentru a doua oară ca sărbătoare națională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Etniile dobrogene, unite într-o petrecere de zile mari!

Ziua Dobrogei, celebrată pentru a doua oară ca sărbătoare națională

Divertisment 08 Noiembrie 2016 / 12:52 4801 accesări

Celebrarea Zilei Dobrogei a fost stabilită pentru duminică, 13 noiembrie, atunci când toţi constănţenii sunt invitați în Piaţa Ovidiu, la Festivalul Etniilor Dobrogene

Celebrarea Zilei Dobrogei a fost stabilită pentru duminică, 13 noiembrie, atunci când toţi constănţenii sunt invitați în Piaţa Ovidiu, la Festivalul Etniilor Dobrogene

Dobrogenii se pregătesc să aniverseze, în 14 noiembrie, 138 de ani de la revenirea la patria-mamă. Este pentru a doua oară în istorie când Ziua Dobrogei este celebrată ca sărbătoare națională, după ce o lege în acest sens a fost promulgată anul trecut. În 2015, acest eveniment important din istoria ținutului dintre Dunăre și Mare a fost umbrit din cauza tragediei din clubul „Colectiv“, programul evenimentelor fiind drastic modificat. Anul acesta, autoritățile locale promit că Ziua Dobrogei va fi marcată așa cum se cuvine și că va fi o zi a unităţii în diversitate, a comunicării şi a apartenenţei la o comunitate greu încercată de-a lungul timpului, dar care a demonstrat că respectul pentru ceilalţi şi toleranţa sunt cele mai bune „arme“ pentru a cuceri un loc de frunte la masa istoriei. „Data celebrării a fost stabilită pentru duminică, 13 noiembrie, atunci când invităm toţi constănţenii în Piaţa Ovidiu, la Festivalul Etniilor Dobrogene. De la ora 12.00, cele mai vechi comunităţi de la malul mării vă vor dezvălui lumea fascinantă a simbolurilor, tradiţiilor, dansurilor, gastronomiei, poveştilor şi meşteşugurilor, într-un eveniment cum nu s-a mai văzut!“, se arată într-un comunicat al Fundației Umanitare „Clopot“, organizatorul manifestărilor din acest an. Spectacolul inedit este organizat în colaborare cu Asociaţia Italienilor din România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunitatea Aromână din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa“, Primăria Comunei Cumpăna, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski“ şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. Invitaţi speciali în cadrul acestui eveniment sunt Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani.

MARATON CULINAR

Și, pentru că Dobrogea reprezintă un exemplu de comuniune interetnică, duminică, 13 noiembrie, Piaţa Ovidiu îşi deschide porţile şi pentru un târg gastronomic multietnic. Toate comunităţile stăpânesc perfect arta culinară tradiţională specifică şi vă vor delecta cu cele mai bune preparate, după reţete originale. Nu vor lipsi nici meşterii populari, care s-au hotărât să îşi mute atelierele în stradă, mândri de tradiţiile şi meşteşugurile învăţate din moşi-strămoşi şi de produsele născute din mâinile lor îndemânatice. În târgul lor, vă veţi putea desfăta privirea şi cu expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Festivalul Etniilor Dobrogene este un eveniment susţinut de Primăria Municipiului Constanţa şi sprijinit de Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, Inspectoratul de Poliţie al Municipiului Constanţa. Accesul publicului la eveniment va fi liber!

ISTORIA ȚINUTULUI SCĂLDAT DE APE

Amintim că 14 noiembrie 1878 este ziua în care Dobrogea a revenit la patria-mamă, după Războiul de Independență. În „Proclamaţia către dobrogeni“, viitorul rege Carol I spunea: “Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte...”. La acea dată - 14 noiembrie 1878 - la Brăila se desfășurau festivitățile care au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea. Atunci au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamația către dobrogeni“ și „Înalt Ordin de Zi către Armată”, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“. De atunci, atutoritățile locale din cele două județe ale regiunii au considerat 14 noiembrie ca fiind o mare sărbătoare pentru locuitorii dintre Dunăre și Marea Neagră. Evenimentele au culminat în urmă cu trei ani, când, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu și a fostului său omolog din Tulcea Horia Teodorescu, au fost organizate ample manifestări dedicate revenirii Dobrogei la România. Pentru a acorda importanța cuvenită acestei zile, mai mulți parlamentari, printre care și senatorul Alexandru Mazăre, au inițiat un proiect legislativ prin care Ziua Dobrogei să fie declarată sărbătoare națională. După câțiva ani de zbatere prin Parlament, Ziua Dobrogei a devenit oficială în septembrie 2015, când preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 742 privind instituirea zilei de 14 noiembrie drept Ziua Dobrogei, sărbătoare națională. Aniversarea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.



12