Ziua Dobrogei, marcată la Constanţa şi Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
133 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român

Ziua Dobrogei, marcată la Constanţa şi Mangalia

Cultură 14 Noiembrie 2011 / 00:00 2313 accesări

Pentru că pe data de 14 noiembrie se marchează împlinirea a 133 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român, o serie de personalităţi ale ţinutului cuprins între Dunăre şi Mare, istorici, oameni de cultură, scriitori, artişti, directori de instituţii, participă la evenimentele organizate, astăzi, în cinstea Zilei Dobrogei. Importantului eveniment istoric i se dedică, la malul mării, o suită de manifestări cultural-ştiinţifice desfăşurate atât la Constanţa, cât şi la Mangalia.

La Constanţa, Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, A.S.C.O.R. - Constanţa, Casa de Cultură a Sindicatelor, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi Muzeul de Artă Populară, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, organizează, în sala mică a Casei de Cultură, astăzi, cu începere de la ora 17.00, simpozionul: „14 noiembrie - Ziua Dobrogei; 133 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român”.

Simpozionul va fi precedat de o slujbă de „Te-Deum”, oficiată de IPS Teodosie, la Biserica „Sfânta Treime” din Parcul Casei de Cultură, de la ora 16.00, urmată de o depunere de coroane de flori la „Monumentul Independenţei Dobrogei” din Parcul Casei de Cultură, cu începere de la ora 16.40.

Deschiderea simpozionului de la Casa de Cultură se va face la ora 17.00, printr-un scurt concert bisericesc, susţinut de Corala „Laudatio” a Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În cadrul manifestării vor susţine comunicări: IPS dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, conf. univ. dr. Stoica Lascu - „Reintegrarea Dobrogei la Statul Român - act crucial în devenirea istorică a României, în contextul sud-est european”, directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru - „Civilizaţia materială şi spirituală în satele dobrogene după 1878”, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman - „14 noiembrie 1878 - dată semnificativă în istoria naţională. Repere arhivistice”, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Constanţa, pr. prof. univ. dr. Nechita Runcan - „Participarea clerului dobrogean la revenirea Dobrogei la Patria Mamă”, redactorul-coordonator al publicaţiei „Lumină lină”, Ionuţ Druche - „Părintele Gheorghe Rădulescu - primul preot-paroh român din Constanţa, după 1878”, scriitorul Ovidiu Dunăreanu - „Reviste şi grupări literare care au contribuit la înălţarea Dobrogei”. Simpozionul se va încheia printr-un moment de folclor dobrogean, în interpretarea artiştilor Marius Brutaru, Elena Marinuş, Marius Cristel Marin. Intrarea la eveniment este liberă.

SIMPOZION LA MUZEUL „CALLATIS” Ziua Dobrogei este marcată, astăzi, şi de Muzeul de Arheologie „Callatis” şi Şcoala nr. 3 din Mangalia, care organizează, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac, de la ora 14.00, la sediul muzeului callatian, un simpozion dedicat acestui eveniment.

Directorul Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, le va vorbi elevilor despre istoria Dobrogei din cele mai vechi timpuri şi până în anul 1878, atunci când teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră a fost reintegrat statului român modern. De asemenea, va sublinia importanţa zilei de 14 noiembrie pentru dobrogeni, va demonstra dreptul istoric al României asupra Dobrogei şi va descrie festivităţile organizate la Brăila, în ziua de 14 noiembrie 1878, atunci când s-a dat citire Proclamaţiei către dobrogeni şi Înaltului ordin de zi către armată.

ZIUA UNIRII DOBROGEI CU ROMÂNIA „Ziua de 14 noiembrie reprezintă ziua Unirii Dobrogei cu România şi toţi dobrogenii ar trebui să fie conştienţi de importanţa acestei zile în istoria românilor. Este ziua în care, la Brăila, în anul 1878, s-au desfăşurat festivităţile prilejuite de punerea în aplicare a art. 46 al Tratatului de la Berlin, prin care teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră revenea la patria-mamă. Unirea Dobrogei cu România reprezintă a doua etapă în procesul de unire naţională a românilor. Prima a fost cea de la 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Muntenia, iar desăvârşirea unităţii naţionale a românilor urma să aibă loc peste patru decenii, la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918”, a menţionat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

După dezbateri, dr. Mihai Ionescu, directorul Şcolii nr. 3 Mangalia şi responsabilul ştiinţific al Muzeului „Callatis”, le va vorbi elevilor despre istoria cetăţii Callatis şi le va prezenta numeroasele artefacte aflate în expoziţia de bază a instituţiei.



12