Ziua Dobrogei, marcată la Mangalia și Săcele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Activități cultural-educative

Ziua Dobrogei, marcată la Mangalia și Săcele

Cultură 12 Noiembrie 2014 / 00:00 1762 accesări

Mai sunt doar două zile până la „Ziua Dobrogei”, care evocă momentul din 14 noiembrie 1878, când teritoriul dintre Dunăre și Mare a reintrat oficial în componența statului modern român. Însă manifestările dedicate acestei importante zile din istoria românilor au început deja să se organizeze, cu precădere în școlile constănțene.

„14 NOIEMBRIE - ZIUA DOBROGENILOR” Pentru a marca semnificația acestei zile, Complexul Cultural „Callatis” din Mangalia, în colaborare cu Colegiul Economic Mangalia, organizează astăzi, de la ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic, simpozionul intitulat „14 noiembrie - Ziua Dobrogenilor”. Evenimentul este coordonat de șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, în colaborare cu profesorul documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia.

În comunicarea sa, dr. Sorin Marcel Colesniuc va prezenta importanța zilei de 14 noiembrie pentru români, precum și istoria teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră, punând accent pe războiul ruso-turc, desfășurat în anii 1877-1878. „Românii au intrat în acest război pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența declarată în ziua de 9 mai 1877. La finalul războiului, a fost semnată Pacea de la Berlin, prin care a fost recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei. 14 noiembrie 1878 este ziua în care au fost organizate, la Brăila, festivitățile de luare în stăpânire a Dobrogei. Cu acest prilej, s-a dat citire celor două importante documente: „Proclamația către dobrogeni” și „Înalt ordin de zi către Armată”, după care autoritățile civile și militare, în frunte cu principele Carol I, au traversat Dunărea și au debarcat în Dobrogea, la Ghecet, unde erau așteptate de numeroși dobrogeni”, a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

FILM MUT Apoi, elevii claselor a X-a A și a X-a D de la Colegiul Economic, coordonați de prof. Roxana Curcan, vor prezenta câteva scurte comunicări. Pentru a intra în atmosfera acelor vremuri, tinerii vor urmări fragmente din filmul mut „Independența României. Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877”, primul lungmetraj românesc, ce a avut premiera pe 1 septembrie 1912, în Bucureşti, fiind realizat de Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade, cu participarea Armatei Române. La finalul activității, liceenii vor recita câteva poezii legate de Războiul de Independență și unirea din anul 1878. De asemenea, ei vor interpreta melodii din folclorul dobrogean, pe care le vor dedica tuturor locuitorilor ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră.

SIMPOZION ANIVERSAR LA SĂCELE Startul manifestărilor aniversare s-a dat încă de ieri, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Săcele, sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, al cărei președinte este prof. univ. dr. Stoica Lascu. Acesta a vorbit în cadrul simpozionului aniversar „136 de ani de la reintegrarea Dobrogei la Statul Român” despre ziua de „14 Noiembrie 1878 - a doua etapă în făurirea statului naţional unitar român”. Alături de cunoscutul istoric constănțean s-a aflat și conf. univ. dr. Marian Zidaru, profesor la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Săcele. Celor doi istorici constănțeni și directorului Margareta Brânduș, care a rostit cuvântul de deschidere, li s-au alăturat elevele școlii din Săcele care au susținut referate pe tema dată. Este vorba despre Ramona Maxim, Georgiana Sârbu și Ionela Breazu, din clasa a VII-a, respectiv Elena Cozma, Gabriela Ilea, Ana-Maria Breazu, Andreea Breazu, Gabriela Cioară și Emilia Burdun, din clasa a VIII-a.

În cadrul manifestării s-a vernisat expoziţia de desene ale elevilor „Memoria urbanistică a Constanţei (1878-1914)”, cele mai reuşite lucrări fiind premiate. Cel mai bun referat a fost cel al elevei Romona Maxim.

Taguri articol


12