Ziua Dobrogei, sărbătorită la muzee

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
14 noiembrie 1878

Ziua Dobrogei, sărbătorită la muzee

Cultură 13 Noiembrie 2012 / 00:00 1548 accesări

Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie are o semnificaţie specială: la această dată, în urmă cu 134 de ani, la Brăila, aveau loc festivităţile care precedau intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea, conform conţinutului art. 46 al Tratatului de la Berlin, din 1/13 iulie 1878. În această zi sunt citite două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I, dar elaborate de Mihail Kogălniceanu: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România”.

PREAMBUL, LA MUZEUL DE ISTORIE Pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment, instituţiile de cultură organizează o serie de evenimente dedicate, în mod special, tinerei generaţii. Seria manifestărilor debutează, astăzi, la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu simpozionul dedicat revenirii Dobrogei la ţară. Activitatea va avea loc în aula „Adrian Rădulescu”, unde muzeograful dr. Lavinia Gheorghe şi dr. Enache Tuşa, de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius” Constanţa, dar şi eleva Cristina Donea de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” vor vorbi despre semnificaţia acestui moment istoric. De asemenea, elevii de la Liceul Teoretic „George Călinescu” şi Grupul Şcolar Economic „Virgil Madgearu” vor susţine un moment artistic pentru colegii lor de la şcolile generale şi liceele invitate la această lecţie deschisă.

MUZEUL „CALLATIS” Ziua Dobrogei va fi marcată, mâine, şi la Muzeul de Arheologie „Callatis”, care, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează, de la ora 11.00, simpozionul „14 Noiembrie 1878 - Reintegrarea Dobrogei la Statul Modern Român”. Activitatea la care vor participa elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, Liceul Teoretic „Callatis” şi Liceul Economic face parte din proiectul „Să cunoaştem istoria Dobrogei”.

ISTORICI CONSTĂNŢENI LA TULCEA De asemenea, la Muzeul de Artă din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea se va organiza, mâine, de la ora 13.00, o manifestare ştiinţifică dedicată Zilei Dobrogei, la care participă şi cadre didactice de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”. Vor vorbi pe tema dată: decanul facultăţii, lect. dr. Emanuel Plopeanu, conf. dr. Stoica Lascu, precum şi prorector conf. dr. Florin Anghel.

După momentul istoric de la 14 noiembrie 1878, autorităţile române s-au instalat în Dobrogea, mai întâi la Măcin, apoi la Babadag, la Tulcea - la 18 noiembrie, iar la Constanţa, în ziua de 23 noiembrie.



12