Ziua Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătorită astăzi, dar şi în... avans

Ziua Dobrogei

Cultură 14 Noiembrie 2012 / 00:00 806 accesări

Semnificaţia zilei de 14 noiembrie prezintă o importanţă deosebită pentru locuitorii spaţiului dintre Dunăre şi Marea Neagră. În urmă cu 134 de ani, Dobrogea a reintrat, oficial, în componenţa statului modern român. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi elaborate de Mihail Kogălniceanu: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România”.

SIMPOZION DEDICAT REVENIRII DOBROGEI LA ŢARĂ Cu ocazia aniversării acestui important moment istoric, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), a avut loc, ieri, în... avans, simpozionul dedicat „Revenirii Dobrogei la ţară”, la care au participat reprezentanta instituţiei muzeale, dr. Lavinia Gheorghe şi asist. univ. dr. Enache Tuşa din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”. De asemenea, în Aula „Adrian Rădulescu” a muzeului s-au aflat numeroşi elevi ai unor licee şi grupuri şcolare din oraş. După discursul susţinut de dr. Lavinia Gheorghe, o elevă din clasa a X-a a Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Cristina Donea, a prezentat o lucrare proprie, cu pasaje din scrieri ale lui Mihail Kogălniceanu despre istoria Dobrogei, iar alţi câţiva elevi au susţinut reprezentaţii de muzică populară.

„Vorbim în fiecare an despre 1 Decembrie, care este Ziua României, dar şi noi, dobrogenii, avem ziua noastră, Ziua Dobrogei, 14 noiembrie, atunci când acest teritoriu revine la patria mamă. Dobrogea anului 1878 era destul de „înapoiată”, deşi pare greu de crezut, Tulcea era mult mai importantă şi mai dezvoltată decât Constanţa. Regele Carol I, care a luptat pentru recunoaşterea acestui teritoriu ca parte a României, a implementat legislaţia românească, a refăcut legăturile cu ţara prin calea ferată pe care a răscumpărat-o de la englezi, a susţinut construirea podului de la Cernavodă şi a Portului Constanţa. Regele a cerut armatei şi autorităţilor să considere toate naţionalităţile din Dobrogea egale. Vorbim despre un întreg proces de unificare, după 1878”, a declarat dr. Lavinia Gheorghe.

De asemenea, dr. Enache Tuşa a subliniat importanţa revenirii Dobrogei la ţară, identitatea ei multiculturală fiind un model demn de urmat pentru toţi românii. „Dobrogea este o zonă etnografică foarte complexă, un spaţiu multicultural deosebit, unic, şi suntem mândri că face parte din România. Dobrogea arată astfel, în prezent, datorită străbunicilor noştri, care au vrut să lase moştenire acest model identitar de convieţuire. Sper că cei tineri vor rămâne aici, să continuăm ceea ce ne-a fost lăsat în această Californie a Balcanilor”, a declarat asist. univ. dr. Enache Tuşa.

SĂRBĂTOARE MARCATĂ PE ÎNTREG TERITORIUL Ziua Dobrogei este marcată, astăzi, şi la Mangalia, Muzeul de Arheologie „Callatis”, în colaborare cu Primăria Municipiului, organizând, de la ora 11.00, simpozionul „14 Noiembrie 1878 - Reintegrarea Dobrogei la Statul Modern Român”.

De asemenea, la Muzeul de Artă din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea se va organiza, de la ora 13.00, o manifestare ştiinţifică dedicată Zilei Dobrogei, la care participă şi cadre didactice de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”.



12