În fiecare an, Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER) organizează, în data de 23 noiembrie, Ziua Economistului.
Această dată semnifică deschiderea primului curs universitar de economie politică din ţară noastră, susţinut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiemrie 1843, la Academia Mihăileană din Iaşi, cu tema "Despre importanţa (însemnătatea) economiei politice".
Cu acest prilej va avea loc în Aula Magna a ASE adunarea festivă a AGER și AFER și ședința festivă a Senatului ASE.
Vor rosti alocuțiuni acad. Mugur Isărescu, președintele Secției de Științe economice, juridice și sociologie a Academiei Române, prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, președintele AGER, prof. univ dr. Nicolae Istudor, președintele AFER și prof. univ. dr. Pavel Năstase, prim-vicepreședinte AGER, președintele Senatului ASE.
Cu ocazia decernării de către Senatul ASE a Diplomei Virgil Madgearu cu medalie de aur, dl. prof. univ. dr. Marin Dinu, secretarul general al AGER, va ține prelegerea „Înțelegerea și explicația în Economie. Prezentarea adevărului economic în spațiul public” și va oferi participanților cartea „Bunul-Simț. Temeiul natural al funcționalității în Economie”, apărută la Editura Economică.
Decizia desemnării acestei zile drept "Ziua economiştilor" a fost hotărâtă la cel de-al III-lea Congres al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România (AGER) în luna aprilie 1997. Lecţia cu tema "Despre importanţa (însemnătatea) economiei politice" predată de profesorul Ion Ghica a fost ulterior publicată pe 27 februarie 1844 în "Foaie ştiinţifică şi literară" nr. 8 (subtitlul revistei "Propăşirea", al cărei titlu fusese interzis de cenzură). Ion Ghica, mare dascăl economist şi mare om de cultură, a predat la Academia Mihăileană din Iaşi cursuri de geometrie descriptivă, de geologie şi mineralogie, primind pentru "sârguinţa şi buna întrebuinţare", din partea domnitorului Mihail Sturza, rangul de vel-spătar pe 17 februarie 1843. Pe 7 septembrie, acelaşi an, este numit "profesor public în clasele înalte de economie politică", deşi există indicii că economia politică figura în planul de învățământ încă din 1842 - 1843, elevii fiind chestionaţi şi la această materie la examenele din martie 1843. Astăzi, economistul, dincolo de a fi un bun contabil, un bun statician, cunoscător al legislaţiei fiscale, este în mare măsură un „vizionar”. Rolul economistului în circulaţia banilor pe piaţa monetară este unul major, iar rezultatele muncii unui economist se văd de cele mai multe ori în rezultatele financiare ale jucătorilor de pe piaţă.