Ziua Educaţiei, între revoltă şi sărbătoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Educaţiei, între revoltă şi sărbătoare

Social 06 Octombrie 2007 / 00:00 3121 accesări

În România, ca în aproape toate ţările lumii, s-a sărbătorit ieri, o dată importantă. Îi spunem dată, pentru că românii au sărbătorit Ziua Educaţiei în loc de Ziua Educatorului (orig. „World Teacher’s Day”, „educator” însemnînd „pedagog” şi nu cadru didactic pentru învăţămîntul preprimar, cum au crezut reprezentanţii Ministerului Educaţiei care au ales titulatura - n.r.). Important este faptul că a fost totuşi sărbătorită, deşi ministrul Cristian Adomniţei crede că recunoaşterea şi respectul faţă de dascăli nu au nevoie de o zi anume. Sindicaliştii din învăţămînt au mulţumit, de Ziua Educatorului, profesorilor pentru efortul lor şi i-au îndemnat să aibă încredere în liderii lor şi să nu se lase călcaţi în picioare, arătîndu-se îngrijoraţi de faza de tranziţie prin care trece învăţămîntul românesc. „Sistemul nostru de învăţămînt trebuie să depăşească faza de tranziţie, să se transforme, atît la nivel structural, curricular, cît şi managerial, pentru a putea oferi elevilor şi studenţilor şanse egale de integrare pe piaţa europeană a forţei de muncă, pentru ca absolvenţii să facă faţă sistemului concurenţial tot mai agresiv”, a precizat Aurel Cornea, preşedintele FSLI. Liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Cătălin Croitoru, a apreciat că, în loc să se bucure, este nevoit ca de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educatorului, să „lupte în continuare pentru redobîndirea demnităţii profesionale şi pentru un învăţămînt modern”. Liderul FEN afirmă că ultima perioadă este „dezarmantă” pentru mulţi dintre dascăli. El cere profesorilor regruparea, indiferent de sindicat sau de simpatiile politice.

Sute de serbări la Constanţa

La Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn” (CNMB) din Constanţa, ieri, atît elevii gimnaziului, cît şi liceenii s-au implicat în diverse activităţi educative. Clasele V-VIII au organizat concursuri de desene pe asfalt, de afişe şi competiţii sportive cu juriu mixt, format din elevi şi cadre didactice, avînd ca profesori coordonatori pe Mihaela Gearîp, Laura Rizu, Sorina Plopeanu, Mariana Nistorescu, Maria Stanache, Mihai Contanu, Mărţişor Hondrilă. La liceu, bobocii de la specializarea bilingv/franceză s-au întîlnit cu liceenii de-a X-a din clasa similară pentru un atelier de lucru avînd ca temă: portretul educatorului ideal şi al elevului ideal, coordonaţi fiind de prof. limba franceză Olivia Frenţiu. Bobocii de la a IX-a D, coordonaţi de prof. Loredana Tănase, au abordat metodele interactive de cunoaştere şi, împreună cu clasa a XI-a, au realizat o oră deschisă pe tema „Educaţie pentru Sănătate”.

Sub deviza „Profesori de calitate pentru o educaţie de calitate”, la Liceul Teoretic „Ovidius” s-au desfăşurat mai multe activităţi menite să celebreze educaţia şi educatorii. Istoricul acestei zilei a fost ilustrat în cadrul unui stand de prezentare. Pe parcursul întregii zile, la staţia radio a liceului s-au citit mesajele din partea elevilor pentru profesori, la rubrica „Mulţumesc, domnule profesor!”. La Grupul Şcolar (GŞ) „Dimitrie Leonida”, începînd de ieri şi pînă în data de 8 octombrie, este organizată o serie de activităţi prin care instituţia îşi propune să sublinieze rolul incontestabil al şcolii şi familiei în educaţia copiilor, dar şi formarea, la elevi, a unei conştiinţe moderne privind valorile patrimoniului naţional ca parte integrantă a patrimoniului cultural european. Astfel, ieri a avut loc o miniexpoziţie de desene intitulată „Şcoala viitorului”, un concurs de educaţie civică „Democraţie si toleranţă”, o activitate itinerantă prin Europa „Călătorii prin Europa”, un concurs organizat de profesorii de geografie „Cunoaşteţi ţările si capitalele Europei?” şi un concurs de eseuri.

În Centrul de Documentare şi Informare al Grupului Şcolar „Gheorghe Duca” s-a desfăşurat ieri activitatea „Dialog între generaţii”, coordonată de prof. Zapar Aifer, prof. Mosoiu Mihaela, prof. Nicola Nicoleta şi prof. Saghin Teodora. Acţiunea a avut ca target responsabilizarea elevilor în raport cu actul educaţional desfăşurat în instituţiile de învăţămînt, precum şi în afara acestora. Elevii Şcolii nr. 6 „Nicolae Titulescu” Constanţa şi-au propus o paletă largă de activităţi, printre care şi o expoziţie de desene, panouri tematice, fotomontaje, prezentări Power Point sub genericul „Educaţia, darul cel mai de preţ” şi mai multe concursuri.



12