Ziua Furiei, celebrată în continuare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Furiei, celebrată în continuare

Externe 26 Februarie 2011 / 00:00 471 accesări

Mai multe zeci de mii tineri şi-au continuat protestele în Tunisia şi Egipt, dar şi în ţări în care revoluţia încă nu a câştigat, precum Yemen sau Irak. Ieri, în capitala Tunis, în piaţa Kasbah, epicentrul mişcării de contestare, tinerii au manifestat pentru a cere demisia Guvernului de tranziţie condus de Mohammed Ghannouchi. Un poliţist a estimat numărul manifestanţilor la peste 100.000, iar estimarea sa a fost împărtăşită de alţi poliţişti, în timp ce elicoptere ale armatei survolau zona. Membri ai Semilunii Roşii şi demonstranţi susţin că este vorba despre cea mai mare manifestaţie, de la îndepărtarea de la putere a lui Ben Ali, data de la 14 ianuarie. Mai mulţi manifestanţi au afişat o pancartă de aproximativ 20 de metri pe care se putea citi: „Sit-in până la dizolvarea Guvernului”. „Ghannouchi, pleacă!”, „Ajunge cu teatrul”, „Ruşine acestui Guvern!”, s-au scandat. Premierul şi-a transferat biroul, la sfârşitul lunii ianuarie, de la Kasbah la palatul prezidenţial Carthage, de la periferia sudică a Tunisiei, după o primă manifestaţie în cursul căreia mai mulţi tunisieni şi-au instalat tabăra timp de aproape o săptămână în faţa biroului său.

Mii de persoane s-au adunat, ieri, şi în Piaţa Tahrir din Cairo pentru a cere implementarea reformelor promise după demisia preşedintelui Mubarak. Protestatarii au cerut Consiliului Militar Suprem să anuleze starea de urgenţă şi să elibereze deţinuţii politici. Demonstranţii doresc să existe şi reprezentanţi civili în cadrul Guvernului. Generalii au preluat puterea în Egipt pe fondul protestelor care au condus la demisia lui Hosni Mubarak. Armata intenţionează să predea puterea unui guvern civil după alegerile de anul acesta. Pe de altă parte, un număr de 13 poliţişti egipteni au fost condamnaţi de justiţia militară la cinci ani de închisoare, pentru că au dat foc unei clădiri a Ministerului de Interne. Aceşti poliţişti, care cereau reintegrarea lor în serviciu, au lansat miercuri cocteiluri Molotov asupra unor sedii administrative aparţinând ministerului, în centrul capitalei Cairo, incendiind de asemenea mai multe maşini parcate pe stradă.

Cel puţin şapte manifestanţi au fost ucişi, ieri, în cadrul Zilei Furiei din Irak, când au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine la Hawija şi la Mosul. La Bagdad, demonstranţii au încercat să ajungă în Piaţa Tahrir din centrul oraşului. Circa 5.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei. În timp ce protestele din capitală erau paşnice, confruntări au izbucnit între forţele de securitate şi protestatarii adunaţi la Hawija, la nord de Bagdad, şi la Mosul. În cursul confruntărilor, şapte manifestanţi au fost ucişi. Aceste decese ridică la 11 numărul manifestanţilor ucişi în cadrul mişcării de contestare ce se derulează în Irak de mai multe săptămâni. Printre victime se numără şi un poliţist. În cursul zilei de joi, premierul Nuri al-Maliki a acuzat organizatorii manifestaţiei că sunt simpatizanţi ai lui Saddam Hussein şi terorişti.

Un manifestant a fost ucis, ieri, de poliţie, şi în timpul manifestaţiilor împotriva regimului preşedintelui Ali Abdallah Saleh, în oraşul Aden, din sudul Yemenului. Conform acestor surse, Mohammed Ahmed Saleh, în vârstă de 17 ani, a murit la spitalul Republicii, o instituţie guvernamentală din Aden. Acest oraş din sudul ţării a fost teatrul a două marşuri importante şi al unor confruntări cu poliţia, care s-au soldat cu 20 de răniţi, potrivit unor bilanţ furnizat de surse medicale.

Taguri articol


12