Ziua în care manipularea devine… prezidenţială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Joaca de-a contestatul… Legea referendumului ajunge din nou la CCR

Ziua în care manipularea devine… prezidenţială

Politică 23 Septembrie 2013 / 00:00 468 accesări

ÎN BRAŢELE CCR, DIN NOU Traian Băsescu a intrat în campanie. Cel puţin aşa susţin politicienii, analiştii politici şi comentatorii de tot soiul. Din coconul lui de la Cotroceni, Băsescu s-a gândit să atace încă o dată la Curtea Constituţională a României (CCR) ultima variantă a proiectului de lege care modifică Legea referendumului. Practic, după ce se chinuie să demonstreze că proiectul încalcă „n” articole din Constituţie, el spune că ceea ce nu îi convine este, de fapt, cvorumul de participare de 30% şi ţine morţiş ca acesta să rămână de 50% plus unu, cum era până acum. Nu mai departe de acum câteva luni, prin Decizia nr. 334 din 26 iunie 2013, magistraţii Curţii au decis că aceeaşi variantă a proiectului de lege este constituţională, dar au instituit condiţia aplicării sale peste un an de zile, invocând un principiu al Comisiei de la Veneţia, care recomandă ca legislaţia electorală să nu sufere modificări majore în anul în care au loc alegeri sau referendumuri. Acelaşi Băsescu nu ţine însă cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care sunt clare: cvorumul de participare trebuie eliminat sau, în cel mai rău caz, micşorat! Este exact motivul pentru care, în iunie, CCR nu a respins proiectul. Deci, în mod normal şi conform principiilor de drept, dar şi conform principiilor constituţionale, CCR nu îşi poate încălca propria jurisprudenţă. Cu alte cuvinte, Curtea ar trebui să respingă ca nefondată sesizarea lui Băsescu.

GÂNDURI ABSCONSE Rămâne întrebarea: de ce a mai sesizat preşedintele Curtea? Oare se bazează pe cei trei judecători de la Curte (Augustin Zegrean, Daniel Morar şi Mircea Ştefan Minea) despre care se ştie că au… sensibilităţi prezidenţiale? Este posibil ca Băsescu să se folosească de prevederile noii Legi a referendumului pentru a ataca actuala alianţă majoritară, susţinând că USL se teme de popor şi de cvorumul de 50%+1. Nu este deloc exclus ca un referendum cu prag de participare de 50%+1 să nu fie validat şi să rămână în vigoare actuala Constituţie, ceea ce-i va da lui Băsescu şi mai multă „muniţie de război”. Oricum ar fi, de ceva săptămâni încoace, preşedintele se străduieşte să demonstreze că el este cel care conduce, de fapt, România şi că nu contează majoritatea parlamentară, ci doar cel ce are ultimul cuvânt. O victorie la CCR ar constitui o răzbunare faţă de majoritatea parlamentară a USL şi, evident, o demonstraţie că el încă mai face jocurile în România.

REACŢII După anunţul atacării la CCR a Legii referendumului, a urmat avalanşa de reacţii politice. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, spune că toată povestea cu contestarea are legătură cu faptul că preşedintele se află în campanie pentru Elena Udrea, care se visează şef de stat, „şi nu ar trebui luat prea mult în serios". Şi purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a reacţionat, spunând că sesizarea CCR pe modificările aduse Legii referendumului de către Băsescu reprezintă o încercare de sabotare a reformei constituţionale promovate de USL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pune punctul pe „i”, arătând că, în condiţiile în care preşedintele a atacat la CC legea, consultarea populară pentru validarea modificării Constituţiei nu va mai putea avea loc în 2014, odată cu primul tur al prezidenţialelor. Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul II al prezidenţialelor, Zgonea a spus că acest lucru depinde de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.



12