Ziua Internaţională a Cărţii şi Ziua Biliotecarului, sărbătorite la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omagiu

Ziua Internaţională a Cărţii şi Ziua Biliotecarului, sărbătorite la Constanţa

Cultură 23 Aprilie 2012 / 00:00 704 accesări

Peste 100 de ţări din întreaga lume, inclusiv România, marchează, astăzi, de Sfântul Gheorghe, printr-o serie de acţiuni culturale, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Sărbătoarea menită să promoveze lectura publică, industria editorială şi protecţia proprietăţii intelectuale prin drepturile de autor a fost instituită pe data de 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, încă din anul 1995 şi de atunci este marcată anual, la nivel internaţional. Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este un omagiu adus oamenilor de litere şi cultură, pentru contribuţia semnificativă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii româneşti.

Instituirea acestei sărbători la o dată importantă din calendarul creştin - Ziua Sfântului Gheorghe şi a patronului catalan Sfântul Jordi - este legată de o tradiţie veche de peste nouă decenii, practicată în Catalonia. Acolo, în ziua de 23 aprilie, se obişnuia să fie dăruite celor dragi cărţi şi un trandafir roşu. Mai târziu, ideea s-a extins în librăriile din întreaga Spanie, care, în Ziua Sfântului Gheorghe, ofereau câte o floare pentru fiecare carte vândută.

Motivaţiile alegerii acestei date ca Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor sunt, însă, multiple. De altfel, 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală, întrucât, la această dată şi în acelaşi an - 1616 - s-au stins din viaţă celebrii scriitori William Shakespeare şi Miguel de Cervantes şi se leagă, totodată, de biografiile altor autori de renume precum Garcilaso de la Vega, William Wordsworth sau Maurice Druon.

EREVAN, CAPITALA MONDIALĂ A CĂRŢII ÎN 2012 Anul acesta, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este dedicată traducerilor, iar startul manifestărilor îl va da capitala armeană Erevan, în calitate de Capitală mondială a cărţii pe 2012, preluând ştafeta de la Buenos Aires, Argentina, care a deţinut acest titlu în 2011.

În România, pe 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului, instituită la iniţiativa asociaţiilor profesionale, având la bază principiul că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a slujitorilor cărţii.

ACŢIUNI CULTURALE LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „IOAN N. ROMAN” Dubla sărbătoare este marcată, anual, şi de Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman” din Constanţa, printr-o serie de manifestări speciale, dedicate cărţii şi iubitorilor lecturii, precum este şi „Ziua Porţilor Deschise”, care se bucură de un interes aparte în rândurile comunităţii locale. Cu prilejul Zilei Mondiale a Cărţii, Biblioteca Judeţeană organizează, astăzi, de la ora 16.30, în aulă, manifestarea „Poveşti şi povestiri digitale”. Evenimentul este realizat de Centrul de formare Biblionet al BJ şi constă într-o proiecţie de filme digitale, urmată de jurizarea şi acordarea de premii laureaţilor şi diplome participanţilor. Potrivit directorului BJ, Cornelia Pariza, filmele au fost realizate de persoane din comunitatea locală, seniori care au participat la Cursul de Povestire Digitală organizat de bibliotecă şi susţinut de traineri atestaţi.

„În această zi, când discursurile asupra valorii cărţii, a lecturii, se exprimă pe întreg mapamondul, iar pe plan naţional se deplânge soarta de „erou social” a bibliotecarului, am ales să restituim câteva rânduri din reflecţiile unei mari personalităţi româneşti, care ne ajută să ne regăsim demnitatea profesională, precum cele lăsate de scriitorul Tudor Arghezi: „Trăind în strâmtoare şi hulă, omul a izbutit să se răscumpere şi să se depăşească, născocind graiul scris şi, în sfârşit, cartea”. La mulţi ani şi multă încredere în nobila misiune le urăm tuturor colegilor de breaslă!”, a adăugat directorul prestigioasei instituţii de cultură de la malul mării, Cornelia Pariza.



12