Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian este marcată în fiecare an la 20 octombrie, aceasta fiind ziua în care s-a constituit Federația Internațională a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (International Federation of Air Traffic Controllers' Associations - IFATCA), în 1961.
În această zi este sărbătorit și personalul care are grijă ca zborurile să se deruleze în siguranță și aeronavele să ajungă la destinație. Controlorul de trafic aerian este persoana care comunică cu pilotul, de obicei prin radio, dirijând circulația aeronavelor în spațiul aerian și la sol, în mod special în apropierea aeroporturilor.
Federația Internațională a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian a fost creată ca urmare a eforturilor unui grup de controlori de trafic aerian în vederea promovării intereselor acestei profesii la nivel internațional.
Cu prilejul Conferinței Federației Europene a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA), organizată în perioada 19-20 octombrie 1961, la Amsterdam, Olanda, reprezentanții a 12 asociații europene au anunțat, la 20 octombrie, finalizarea discuțiilor privind fondarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Anunțul a reprezentat punctul final al idei lansate, în 1956, de către Jacob Wachtel, fondatorul și primul președinte al Asociației Israeliene a Controlorilor de Trafic Aerian. La 20 octombrie 1981, când s-au aniversat 20 de ani de la fondarea sa, IFATCA a propus sărbătorirea zilei de 20 octombrie ca "Ziua controlorului de trafic aerian", marcată de atunci în fiecare an.
Federația Internațională a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian este o organizație la nivel mondial, care reprezintă mai mult de cincizeci de mii de controlori de trafic aerian din 127 de țări. Sediul IFATCA se află la Montreal, Canada.
Obiectivele federației sunt, conform site-ului oficial al IFATCA: promovarea siguranței și eficienței în navigația aeriană internațională; sprijinirea și consilierea în dezvoltarea sistemelor de siguranță ale controlului traficului aerian; promovarea și menținerea unui standard ridicat de cunoștințe și eficiență profesională în rândul controlorilor de trafic aerian; cooperarea îndeaproape cu autoritățile internaționale și naționale de transport aerian și cu instituțiile implicate în navigația aeriană; sprijinirea adoptării legislației și reglementărilor care să ducă la creșterea și protejarea siguranței navigației aeriene.
În fiecare zi, mii de zboruri sunt ghidate în siguranță. Fie că transportă pasageri sau marfă, echipajele de zbor, responsabile pentru sarcinile lor, se bazează pe profesionalismul controlorilor de trafic aerian și pe sistemele pe care aceștia le utilizează.
IFATCA oferă posibilitatea de a deveni membru nu numai pentru controlorii de trafic aerian, prin apartenența individuală la propria asociație, dar și colegilor din industrii și organizații de management al traficului aerian (ATM) afiliate. Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA RA, prin Asociația Controlorilor de Trafic Aerian din România (RATCA), este membră a IFATCA.