Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei: 130.000 de români suferă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Purple Day. Mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a

Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei: 130.000 de români suferă

Sănătate 26 Martie 2019 / 15:26 1081 accesări

Aproximativ 130.000 de români suferă de epilepsie, a afirmat marţi medicul neurolog Ioana Mândruţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, într-o conferinţă de Ziua Mondială a Epilepsiei. La 26 martie este marcată Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day.

Anul trecut în zeci de ţări din lume au fost organizate evenimente cu scopul de a creşte gradul de informare în privinţa boli, risipind astfel miturile asociate epilepsiei. Culoarea acestei zile este mov. Purtând un obiect de această culoare sau folosind iluminatul colorat astfel, oameni manifestă solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie.

"Aproximativ 130.000 de pacienţi cu epilepsie - dacă este să extrapolăm datele europene la populaţia României. În acest moment, au la dispoziţie mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a de antiepileptice la nivel european. De asemenea, există câteva centre care pot prelua pacienţii cu epilepsie cu investigaţii mai complexe. Există un program naţional care funcţionează în Spitalul Universitar şi Spitalul "Bagdasar Arseni", care oferă o alternativă pacienţilor care au epilepsii necontrolate de tratament pentru care ar putea exista soluţii chirurgicale sau soluţii de neuromodulare", a precizat medicul. Ioana Mândruţă a susţinut că şi canabisul este o moleculă care ar putea aduce beneficii în tratarea unor forme de epilepsie. "Canabisul medicinal este o moleculă în forma ei utilizabilă medical pentru care există studii, este aprobată în anumite ţări, cum ar fi în SUA, este o moleculă care ar putea aduce beneficii în anumite forme de epilepsie şi anumite forme de durere în cancer de exemplu", a explicat medicul. Dr. Ioana Mândruţă a spus că este nevoie de medici special antrenaţi în rezolvarea şi diagnosticarea cazurilor grave de epilepsie.

INTERVENȚIE CU ECHIPAJE CE CUNOSC PATOLOGIA

Ministrul Sănătăţii spune că pentru pacienţii cu epilepsie în urgenţă vor fi trimise echipaje ce cunosc patologia. Astfel, ministrul a anunţat marţi că va fi introdus un nou protocol, astfel încât la solicitările făcute în urgenţă pentru pacienţii cu epilepsie să fie trimise echipaje de la Salvare sau SMURD care cunosc această patologie. "Când vorbim şi despre adulţi şi despre copii, (...) am discutat despre posibilitatea introducerii unui protocol în urgenţă, la solicitarea părinţilor sau pacienţilor la Serviciul 112, astfel încât să fie trimise echipaje dedicate, adică echipaje care cunosc această patologie şi ştiu să acorde primul ajutor. Acesta va fi primul lucru care va fi realizat. Se va discuta cât de repede în Comisia pentru medicină de urgenţă şi Comisia de neurologie şi va deveni obligatoriu la nivelul tuturor staţiilor de ambulanţă şi SMURD. Nu vor fi medici dedicaţi, specializaţi în epilepsie, ci acel protocol va trebui să fie însuşit la nivelul fiecărei staţii de salvare şi SMURD", a precizat Pintea, prezentă la o conferinţă prilejuită de Ziua Mondială a Epilepsiei. De asemenea, ministrul a declarat că vor fi introduse şi molecule noi, unele dintre acestea pentru tratamentul epilepsiei.



12