Ziua Internațională a Moașelor, celebrată pe 5 mai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Internațională a Moașelor, celebrată pe 5 mai

05 Mai 2017 / 08:15 492 accesări
Sursa foto: internationalmidwives.org

Sursa foto: internationalmidwives.org

Ziua Internațională a Moașelor este marcată la 5 mai, pentru a reliefa importanța moașei în sistemul sanitar, fiind o ocazie pentru fiecare moașă de a-și consolida sau crea noi relații în cadrul profesiei și de a-și îmbogăți cunoștințele, aflând despre ceea ce fac moașele în întreaga lume.

Tema pentru anul 2017 "Moașe, mame și familii: parteneri pentru viață!" confirmă faptul că moașele de pretutindeni înțeleg că, lucrând în parteneriat cu femeile însărcinate și familiile acestora, le pot ajuta în luarea corectă a deciziilor în problemele pe care le au pentru a avea o naștere în condiții de siguranță și cu o finalitate reușită.

Cu prilejul acestei ediții, pornind de la tema aleasă, în cadrul acțiunilor se urmărește încurajarea moașele să împărtășească punctele de vedere folosind expresia "cred în parteneriat", pe toate platformele de informare ale zilei, potrivit site-ului internationalmidwives.org.

În tot mai multe țări, sunt organizate activități colaborând cu asociațiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informații și consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferințe sau a unui atelier urmărește informarea despre noile evoluții în domeniu, și schimbul de experiență între moașele din regiuni diferite.

Confederația Internațională a Moașelor (CIM) a susținut ideea celebrării Zilei internaționale a moașelor în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980, apoi a lansat inițiativa în mod oficial în 1992. CIM este o organizație non-guvernamentală acreditată și reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor conlucrează, pentru organizarea manifestărilor din această zi, pentru a promova calitatea de moașă ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcție de particularitățile (obiceiuri, tradiții, sisteme medicale) din fiecare țară. Moașele sunt considerate esențiale pentru atingerea obiectivelor OMS și CIM de reduce a mortalității materne și a noilor născuți.

OMS și partenerii săi solicită încetarea discriminării, a hărțuirii și a lipsei de respect care împiedică moașele să ofere îngrijiri de calitate gravidelor și nou-născuților. Multe moașe se confruntă cu izolarea culturală, cazare nesigură și salarii mici. De cele mai multe ori, eforturile lor sunt limitate de relațiile de putere inegale din cadrul sistemului de sănătate, potrivit www.who.int.

Potrivit OMS, în fiecare an, peste 300 000 de femei mor în timpul nașterii și 2,7 milioane de nou-născuți mor în primele 28 de zile de viață, în condițiile în care multe din cauze pot fi prevenite. Îngrijirea calificată, informarea și supravegherea pe parcursul sarcinii și a nașterii joacă un rol vital în prevenirea deceselor, iar acestea pot fi asigurate numai de moașe instruite și educate în conformitate cu standardele internaționale.

Asociația Moașelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înființate opt filiale în țară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înființeze Facultățile de Moașe în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie din Cluj, București, Arad, Iași, Constanța, Sibiu.

În 2015, s-a desfășurat o întâlnire a câtorva dintre membrele fondatoare ale AMsR, care au decis relansarea activități asociației profesionale, având în vedere o serie de proiecte care vizează atât statutul moașei ca profesionistă în sistemul de sănătate din România, cât și nașterea naturală asistată de moașă, ca opțiune posibilă pentru oricare femeie din Romania, potrivit site-ului www.asociatiamoaselor.org.

În 2017, între 11-13 mai, se va desfășura, la București, Conferința I națională a Asociației Moașelor din România, cu participare internațională. Asociația Moașelor Independente din România este membră activă în European Midwives Association, din iulie 2013 și membră a International Confederation of the Midwives (ICM), din 2005.

Profesia de moașă este autonomă și este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-și rădăcinile în vremuri străvechi. După conceptul din Occident, moașa este prietena familiei. Din păcate, rolul ei social și juridic în România, nu este prea bine definit. Legislația pentru activitatea moașelor, este abia la început în România, după desființarea profesiei, în anii ?70.

Scopul asociației din România este promovarea sănătății femeilor, nou-născuților, familiei lor și a întregii comunități prin dezvoltarea și susținerea profesiei de moașă. De asemenea își propune conștientizarea și promovarea profesiei de moașă prin organizarea de evenimente, acțiuni, seminarii și conferințe. În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei internaționale a moașei este un prilej deosebit pentru a marca începutul derulării activităților.



12