Ziua Internaţională a Pământului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A 41-a aniversare

Ziua Internaţională a Pământului

Monden 23 Aprilie 2011 / 00:00 614 accesări

• Un miliard de acţiuni verzi • Peste 4.000 de organizaţii neguvernamentale, alături de 700 de milioane de oameni, din 170 de ţări, au luaz parte, pe 22 aprilie, la manifestările legate de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Pământului, ajunsă la a 41-a aniversare. O serie de acţiuni au fost anunţate la nivel global, ecologiştii având ocazia să atragă atenţia asupra problemelor cauzate, în principal, de aglomerarea urbană şi industrială din ultimii ani. În acest sens, site-ul organizaţiei Earth Day, instituţia care coordonează, la nivelul a peste 170 de ţări, acţiunile dedicate protejării mediului înconjurător, a lansat o aplicaţie Facebook creată pentru a le atrage oamenilor atenţia asupra schimbărilor climatice şi pentru a-i încuraja să susţină campania „Un miliard de acţiuni verzi”.

Pentru 2011, campania şi-a propus să adune promisiuni de la oameni, ce vor fi prezentate ulterior în cadrul Conferinţei ONU asupra Dezvoltării Sustenabile de la Rio de Janeiro din iunie 2012. Practic, orice persoană sau companie poate face o promisiune, iar până la ora actuală dintre cele peste 70 de milioane de promisiuni, cele mai întâlnite sunt legate de folosirea redusă a electricităţii, neutilizarea pungilor din plastic şi reciclarea. Evenimentele organizate de Ziua Pământului au reprezentat întotdeauna un prilej important de mediatizare a problemelor climaterice ale planetei.

În România, organizaţiile de mediu şi instituţiile publice de protecţie a mediului au anunţat demararea unor acţiuni dedicate Zilei Pământului. Astfel, organizaţia Greenpeace a inaugurat în pasajul subteran din Piaţa Universităţii, expoziţia cu titlul „Politizarea ecologiei / ecologizarea politicii”, ce aduce în atenţia publicului zece lucrări grafice pe teme de mediu, realizate de către arhitect Cristian Maimaduc. Expoziţia, care marchează lansarea Campaniei pentru combaterea schimbărilor climatice a organizatiei Greenpeace România, va fi deschisă timp de două săptămâni.

• Un logo special • Ziua Internaţională a Pământului a fost lansată, pentru prima dată, în anul 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson, acel moment fiind considerat debutul mişcării ecologiste. Această mişcare a apărut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care folosirea armelor de foc pentru oprimarea revoltei unor studenţi care militau împotriva războiului din Cambodgia, Masacrul din 4 mai, apariţia fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken, nerecunoscut timp de 18 ani, poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată „semn al prosperităţii”. În aceste condiţii, societatea a început să vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei. Şi Google a celebrat Ziua Pământului printr-un logo special, interactiv, ce prezintă mai multe animale, printre care un leu, doi pinguini, un urs koala şi doi ursuleţi panda, în habitatul lor natural. Noul logo este interactiv şi se activează de fiecare dată când utilizatorii îşi trec cursorul peste imagini.



12