Ziua Internaţională a Teatrului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Internaţională a Teatrului

Cultură 27 Martie 2009 / 00:00 535 accesări

Astăzi se sărbătoreşte, pretutindeni în lume, Ziua Internaţională a Teatrului, dedicată tuturor celor care creează şi se reunesc în şi prin Teatru, dar şi celor pe care teatrul îi bucură, îi sprijină sau îi provoacă la meditaţie. „Teatrul este creaţia acelora dintre noi care, cît e lumea de largă, simt nevoia irezistibilă de a da bineţe semenilor”, este moto-ul acestei mari sărbători, extras din mesajul trimis de Richard Burton cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, pe data de 27 martie 1975. De-a lungul timpului, în ziua de 27 martie, în numele Institutului Internaţional de Teatru, Mesajul lumii teatrale a fost trimis de Helene Weigel, Maurice Béjart, Pablo Neruda, Richard Burton, Dimitri Sostakovici sau Luchino Visconti. Anul acesta, mesajul aparţine omului de teatru brazilian Augusto Boal. Acesta este dramaturg, profesor, scriitor, teoretician şi regizor, creator al Metodei Teatrului Oprimaţilor, precum şi deţinătorul a zeci de premii naţionale şi internaţionale pentru intensa activitate cultural-artistică desfăşurată de-a lungul timpului.

„Toate societăţile umane sînt spectaculare în viaţa lor cotidiană şi produc spectacole în momentele speciale. Ele sînt spectaculare ca şi formă de organizare socială şi produc spectacole asemenea celui pe care aţi venit să-l vedeţi aici. Relaţiile dintre oameni au o structură teatrală, chiar dacă noi nu sîntem conştienţi de acest lucru. Folosirea spaţiului, a limbajului corpului, alegerea cuvintelor şi modulaţia vocii, confruntarea de idei şi pasiuni, tot ceea ce transpunem pe scenă este prezent şi în viaţa noastră. Noi sîntem teatrul! Nunţile şi înmormîntările sînt spectacole, dar şi ritualuri zilnice atît de familiare încît nici nu le mai conştientizăm. Ocaziile şi circumstanţele deosebite, cafeaua de dimineaţă, schimbul de saluturi, dragostea timidă şi pasiunile furtunoase, o şedinţă a senatului sau o întîlnire între diplomaţi – toate acestea fac parte din teatru. Una dintre principalele funcţii ale artei noastre este sensibilizarea oamenilor la spectacolul vieţii cotidiene în care actorii sînt propriii lor spectatori, iar scena coincide cu stalul. Sîntem cu toţii artişti”, spune Augusto Boal în mesajul său dedicat Zilei Internaţionale a Teatrului, din 2009. Acesta mai spune: „Prin jocul dramatic, învăţăm să vedem lucrurile evidente, dar pe care nu le observăm în mod normal, pentru că sîntem obişnuiţi doar să ne uităm la ele. Lucrurile familiare devin inobservabile: a face teatru înseamnă a lumina scena vieţii noastre. Anul trecut, în luna septembrie, am fost surprinşi de o revelaţie teatrală: noi, cei care credeam că trăim într-o lume sigură, în ciuda războaielor, a genocidurilor, măcelurilor şi torturilor care se întîmplă, desigur, departe de noi, în locuri sălbatice şi izolate. Nouă, celor care trăiam în siguranţă cu banii noştri depuşi la vreo bancă respectabilă sau încredinţaţi vreunui agent de bursă, ni s-a spus că aceşti bani nu există, că totul era virtual, o invenţie fictivă a unor economişti care nu erau deloc fictivi, dar nici demni de încredere sau respectabili. Totul nu era altceva decît un spectacol jucat prost, cu o intrigă întunecată în care cîţiva oameni au cîştigat mult şi mulţi oameni au pierdut totul. Unii politicieni din ţările bogate s-a întîlnit în secret şi au găsit nişte soluţii magice. Iar noi, victimele deciziilor lor, am rămas spectatori în ultimul rînd de la balcon”. În finalul mesajului său, acesta le adresează actorilor şi spectatorilor deopotrivă un îndemn: „Participaţi la spectacolul ce este pe punctul de a începe şi, odată întorşi acasă, jucaţi-vă propriile dumneavoastră piese împreună cu prietenii şi uitaţi-vă la ceea ce nu aţi putut vedea niciodată: lucrurile evidente. Teatrul nu este doar un eveniment, ci un mod de viaţă! Sîntem cu toţii actori: a fi cetăţean înseamnă nu doar a trăi într-o societate, ci a o schimba”.

Ziua de 27 martie este celebrată şi la Teatrul de Stat Constanţa, unde se va da citire mesajului de anul acesta dedicat Zilei Mondiale a Teatrului şi va fi prezentat unul dintre cele mai valoroase spectacole din repertoriu. Astfel, în această seară, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Stat va fi prezentată comedia „Scaiul” de Georges Feydeau. Regia, traducerea şi adaptarea sînt semnate de maestrul Ion Lucian. Decorurile au fost realizate de Mihai Mădescu, iar costumele au fost create de Luana Drăgoescu. Distribuţia cuprinde actori de valoare ai teatrului constănţean precum: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Pavel Bîrsan, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Eugen Mazilu, Laura Iordan, Costina Ciuciulică, Gabriela Belu, Dan Zorilă, Alexandru Mereuţă, Maria Lupu, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Emil Băncilă, Dănuţ Capră.

Ziua Internaţională a Teatrului a început să fie celebrată din anul 1962, la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru, prin reprezentanţii membrilor săi din centrele naţionale, reuniţi la Paris, cu prilejul unei noi stagiuni a Teatrului Naţiunilor. De atunci, Ziua Mondială a Teatrului, care se sărbătoreşte în fiecare primăvară, face parte dintre manifestările cele mai rodnice ale spiritului. De-a lungul anilor, conform tradiţiei, în această zi, pretutindeni în lume, sărbătoarea este marcată printr-un spectacol, la începutul căruia se dă citire mesajului dedicat acestui eveniment, de o personalitate din lumea culturii.



12