Ziua Internațională Anticorupție, marcată la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Riscurile asociate corupției, prezentate cetățenilor și funcționarilor

Ziua Internațională Anticorupție, marcată la Constanța

Eveniment 09 Decembrie 2016 / 06:45 1909 accesări

Trăim într-o țară în care ideea de "atenție" oferită angajaților statului a devenit, din păcate, o obișnuință. Gravitatea corupției, fie ea și de mică anvergură, nu mai este privită în adevărata ei lumină, repetiția și zona amplă de răspândire transformând fenomenul într-o fațetă banală a cotidianului. Tocmai pentru a atrage atenția cetățenilor asupra problemelor uriașe pe care acest tip de comportament le implică, dar și pentru a promova o atitudine corectă și etică în relațiile dintre stat și cetățean, în fiecare an, pe data de 9 decembrie este marcată Ziua Internațională Anticorupție, conform hotărârii Convenției Națiunilor Unite. Evenimentul nu a fost uitat nici la Constanța, unde Direcția Generală Anticorupție (DGA) - Serviciul Județean Constanța a încheiat un parteneriat cu reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT) pentru derularea unor acțiuni de prevenire și combatere a fenomenului.

Începând cu data de 6 decembrie, pe monitoarele amplasate în toate sediile SPIT Constanța au rulat materiale informative referitoare la acest subiect. "Contribuabilii au avut în acest fel posibilitatea de a-și actualiza cunoștințele referitoare la legislația din domeniu, dar și la modalitățile în care pot sesiza eventuale infracțiuni de acest tip. Ei sunt informați prin intermediul acestor materiale despre existența liniei gratuite TelVerde a Direcției Generale Anticorupție (n.r. - 0800.806.806) și despre pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru denunțarea unui funcționar ce a comis o faptă de corupție. Este foarte important ca cetățenii să cunoască prevederile legale, pentru a-și putea apăra drepturile. Este prima colaborare pe care o avem cu DGA Constanța, cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție", a declarat, pentru "Telegraf", Andreea Răducan, inspector în cadrul SPIT Constanța.

În cadrul parteneriatului dintre cele două instituții, vineri, un reprezentant al DGA Constanța va susține la sediul SPIT o acțiune de informare. "La această activitate vor lua parte toți șefii de compartimente din cadrul SPIT. Vor avea loc discuții despre prevederile legale din domeniu, despre consecințe și despre riscurile la care ei se supun în cazul în care comit o faptă de corupție. De asemenea, li se vor prezenta pașii ce trebuie făcuți în situația în care cineva le propune să încalce legea, mai exact modul de reacție în cazul confruntării cu situații potențiale de corupție. În fiecare an organizăm astfel de acțiuni cu diverse instituții publice, cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție. Avem, bineînțeles, și activități ce vizează structurile Ministerului Afacerilor Interne", a declarat, pentru "Telegraf", inspectorul de poliție Lavinia Roșu, din cadrul DGA Constanța.

"Combaterea corupției este esențială pentru a reda societății resursele sustrase de corupți, pentru a-i pedepsi și reeduca pe aceștia, dar și pentru a preveni comiterea, în viitor, a altor infracțiuni de acest fel. De asemenea, limitarea fenomenului corupției contribuie la asigurarea egalității de șanse a cetățenilor", a declarat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța, Sorin Constantinescu.

În cursul lunii octombrie, în dosarele instrumentate la nivel național de DNA, "au rămas definitive32 de hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 67 de inculpați. Printre ei se numără un fost ministru, un primar de municipiu, un judecător, un judecător sindic, adjunctul Poliției Capitalei, un primar de oraș, patru primari de comună, un director de sucursală CFR, un avocat, doi ofițeri de poliție și manager de spital județean. Pedepsele dispuse de judecători față de cei 67 de inculpați variază între șase ani de închisoare cu executarea pedepsei și opt luni de închisoare cu amânarea pedepsei", se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.
Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.



12