Ziua internațională împotriva testelor nucleare este marcată, în fiecare an, la 29 august.
ONU a declarat Ziua internațională împotriva testelor nucleare în 2009, la împlinirea a 20 de ani de la închiderea sitului de testare nucleară de la Semipalatinsk din Kazakhstan, la inițiativa președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
La 29 august 1991, președintele kazah a emis un decret prin care poligonul pentru teste nucleare de la Semipalatinsk a fost închis. Aici, timp de 40 de ani au fost efectuate peste 450 de explozii nucleare terestre și subterane. Puterea lor sumară depășește de 2,5 mii de ori puterea unei bombe nucleare, precum a celei aruncate la Hiroshima, Japonia.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 29 august Ziua internațională împotriva testelor nucleare adoptând în unanimitate Rezoluția 64/35 la 2 decembrie 2009, prin care se menționa că trebuie întreprinse toate eforturile pentru a opri testele nucleare, pentru a evita efectele lor nocive și devastatoare asupra vieții și sănătății oamenilor, cât și a mediului înconjurător. Principalul instrument internațional de luptă împotriva tuturor formelor de teste nucleare este cel negociat la Geneva, între 1994 și 1996, respectiv Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare ("Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty" -CTBT).
Anul 2010 a marcat celebrarea inaugurală a Zilei internaționale împotriva testelor nucleare.
La 29 august 2011, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut țărilor membre să ratifice rezoluția care prevede interzicerea testării de arme nucleare. Referindu-se la Ziua internațională împotriva testelor nucleare, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat: "O lume fără arme nucleare ar fi un bun public global de cel mai înalt ordin". Tratatul prevede ca fiecare țară se angajează să nu testeze arme nucleare indiferent de mediu, scopuri militare sau civile.