Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aviz al Comisiei de cultură de la Senat

Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august

Cultură 16 Noiembrie 2011 / 00:00 405 accesări

Senatorii din Comisia pentru Cultură au avizat, ieri, iniţiativa legislativă semnată de 166 de parlamentari de la toate partidele, care prevede că Ziua Limbii Române va fi sărbătorită în fiecare an la 31 august.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu amendamente. Astfel, potrivit textului final propus de Comisia pentru cultură, Ziua Limbii Române va fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române. O altă prevedere a proiectului stabileşte că Executivul şi autorităţile publice locale vor lua măsurile necesare pentru arborarea în acestă zi a drapelului României.

Senatorul PNL, Cristian Ţopescu, a apreciat că în cadrul Guvernului ar trebui să fie organizate cursuri de limbă română. „Probabil ştiţi la ce miniştri mă refer\", le-a spus el colegilor de comisie. „Cred că în Parlamentul României ar trebuie să fie o zi permanentă a limbii române, pentru că auzim cum se deteriorează limba română în parlamentul acestei ţări\", a fost de părere liberalul.

Senatul va dezbate în plen această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.

Anul acesta sărbătorirea Zilei Limbii Române a fost programată pe 31 august în România şi Republica Moldova, prin recitaluri în Bucureşti ale unor artişti precum Grigore Leşe, Iris şi Maria Răducanu.

În expunerea de motive, iniţiatorii menţionează, printre altele, că „importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite\". De asemenea, este subliniată importanţa educaţiei în limba română pentru comunităţile de români din afara ţării.



12