Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să propună în Guvern ca 15 ianuarie, Ziua lui Mihai Eminescu, să fie ziua culturii naţionale. Adrian Iorgulescu a mai vehiculat această idee şi în 2005, cu prilejul aniversării poetului naţional, renunţînd, ulterior, la ideea pe care a readus-o în discuţie marţi. „Parcă în ultima vreme tot mai mulţi critici atacă, într-un fel sau altul, personalitatea, opera, viaţa acestui Făt-Frumos din lacrimă al poeziei româneşti, cu un destin atît de tragic, dar şi cu o măreţie inegalabilă. Îmi pare rău să constat, cînd în alte culturi ştiu să susţină contribuţiile fundamentale ale marilor lor creatori, la noi acest lucru a intrat în desuetitudine, se urmăreşte cu orice preţ demitizarea\", a spus Iorgulescu despre Mihai Eminescu.
În acest context, Iorgulescu a precizat că fiecare cultură are un reprezentant - Dante pentru italieni, Shakespeare pentru britanici, Goethe pentru germani, Eminescu pentru români. „Este o zi pe care cred că ar trebui s-o integrăm într-un calendar. Poate voi face o asemenea propunere la nivelul Guvernului, ca aceasta să fie ziua culturii româneşti, aşa cum avem o zi naţională, să avem şi o zi a culturii româneşti. Nu cred că este o zi mai bună decît 15 ianuarie\", a mai precizat ministrul Culturii.
Adrian Iorgulescu a menţionat că susţine editarea manuscriselor lui Eminescu, proiect blocat anul trecut de Academia Română, care, deşi avea de la bugetul de stat o sumă de un milion de lei în acest sens, nu a folosit banii.
„Nu sînt adeptul idealizării unor personalităţi ale culturii, dar cred că Eminescu este, totuşi, deasupra acestor lucruri pentru ceea ce a făcut pentru poezia românească, dar şi pentru jurnalistica românească. Eu cred că nu a mai existat jurnalist de talia lui Eminescu şi cred că nu a mai existat analist politic de talia lui Eminescu. Nu vreau să se creadă că atac Academia pentru caietele lui Eminescu. Anul trecut, s-au blocat 10 miliarde, eu însumi am zis că le mai dau 10 miliarde de lei ca să le finalizăm\", a spus Iorgulescu, precizînd că şi în acest an este dispus să dea un milion de lei pentru finalizarea proiectului.
Un număr de 12 volume din ediţia facsimilată a manuscriselor lui Mihai Eminescu a fost lansat marţi, la împlinirea a 158 de ani de la naşterea poetului, de către Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, la sediul Bibliotecii Academiei Române.