Ziua Marinei 2017, marcată de surprize și... dezamăgiri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Între premiere spectaculoase și promisiuni neonorate

Ziua Marinei 2017, marcată de surprize și... dezamăgiri

Eveniment 15 August 2017 / 15:02 4142 accesări

Poate e doar nostalgia vremurilor demult apuse, dar pare că cea mai mare sărbătoare a verii, Ziua Marinei, nu mai are strălucirea de altădată. În ciuda eforturilor organizatorilor de a aduce, în fiecare an, elemente noi care să captiveze publicul, nu mai e ca în alți ani. Cu toate acestea, o mare de oameni s-a revărsat pe faleza dintre Cazino și Comandamentul Flotei, marți, 15 august, la orele dimineții, pentru a lua parte la evenimentele dedicate Zilei Marinei. Și, anul acesta, au avut destule de văzut, chiar dacă lucrurile cu adevărat interesante s-au petrecut abia în partea a doua a evenimentului, după discursurile plistisitoare și sforăitoare ale oficialilor, printre care s-a aflat și președintele Klaus Iohannis.

PROMISIUNE NERESPECTATĂ

Ca în fiecare an, startul demonstrațiilor militare a fost dat de Zeul Neptun, care a fost însoțit de nimfele sale. E drept că exercițiile au început cu o promisiune neonorată de organizatori. Deși reprezentanții Forțelor Navale Române au anunțat că, în premieră, anul acesta publicul va avea acces neîngrădit pe faleza din fața Comandamentului Flotei, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Conform reprezentanților Forțelor Navale Române, s-a renunțat la această idee pentru că exista riscul producerii unor incidente cauzate de aglomerația extraordinar de mare. Acest inconvenient pare să nu îi fi deranjat prea tare pe spectatorii care au apucat să prindă un loc mai aproape de mare. Nu la fel de încântați au fost cei din spate, care s-au plâns că nu prea au apucat să audă și să vadă mare lucru. Chiar și așa, cu toții au încercat să se bucure cât mai mult de surprizele pe care le-au pregătit organizatorii. Și, slavă Domnului, au existat destule.

EXERCIȚII MILITARE ÎN PAȘI DE... VALS!

Exercițiile militare au debutat în... pași de dans. Nu orice fel de dans, ci unul dintre cele mai elegante din lume: valsul. Puternicele remorchere „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul” s-au dovedit a fi foarte grațioase în momentul în care au început să se miște în ritmul muzicii. După acest moment deosebit, a urmat o premieră: scafandrii Forțelor Navale Române au sărit în apă direct cu parașuta, lucru nemaivăzut până acum la Ziua Marinei. Mai târziu, șase avioane de vânătoare au început să atace cu bombe navele acostate în apropierea falezei. Printre aeronave se aflau și două avioane Typhoon, ale Forțelor Aeriene Britanice, aflate pentru prima dată în România. Evident, vorbim despre o simulare care s-a lăsat cu un contraatac spectaculos. Un alt exercițiu menit să îi lase pe oameni cu gura căscată este cel de căutare și atac al unui submarin inamic, la care au participat un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval, însă ceea ce i-a încântat cel mai tare pe spectatori a fost exercițiul de respingere a desantului maritim, la care au participat zece bărci de asalt ale infanteriei marine, care au avut rolul de a executa atacul, proaspăt achiziționatele aeronave F16, aflate în premieră la acest eveniment, și elicopterele Puma Naval, ce au simulat atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, care au avut sarcina de a respinge atacul aviației inamice.

CUM SE INTERVINE CÂND MIGRANȚII ILEGALI ÎNCEARCĂ SĂ INTRE PE MARE

Pentru că ne aflăm în plină criză a migranților și pentru că se întâmplă aproape în fiecare zi să auzim de ambarcațiuni improvizate ticsite cu oameni care fug de război, navele Gărzii de Coastă au desfășurat un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Conform scenariului, în timpul unei misiuni de supraveghere au fost observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă. Imediat, a fost anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare, care a trimis pentru intervenție o șalupă, iar navele Ministerului Afacerilor Interne au escortat ambarcațiunea suspectă în port.



12