Ziua Mondială a Kung-Fu va fi sărbătorită joi, la Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială a Kung-Fu va fi sărbătorită joi, la Mangalia

Sport 23 August 2016 / 13:20 520 accesări

Practicanții de Kung-Fu din România şi din străinătate vor sărbători joi, 25 august, Ziua Mondială a Kung-Fu (Kung-Fu World Day). Kung-Fu este cea mai veche artă marțială din lume, iar din stilurile ei componente s-au născut alte arte marțiale din Asia: Karate, Judo, Ju-Jitsu, Taekwondo, Viet-Vo Dao, Muai-Thai şi altele. În China există foarte multe dovezi arheologice, literare şi filosofice despre continuitatea practicării acestei arte marțiale timp de peste patru mii de ani. Denumirea de Kung-Fu (Gong-Fu) a fost adusă în Europa după ce armata britanică a cucerit în anul 1856 o parte din teritoriul de sud-est al Chinei, în zona Hong Kong, care a fost dominion britanic până în anul 1997. În anul 1928, guvernul chinez a încercat să facă o reformă a artelor marțiale chineze, printr-o unificare a tuturor stilurilor pentru a face dintr-o „artă războinică” un sport național numit „guoshu” sau „Zhongguo Quan” (pumni chinezești). Evoluţia artelor marțiale chineze din acea perioadă a avut un moment de vârf în 1936, an în care, la Jocurile Olimpice de la Berlin, delegația chineză a prezentat ca sport olimpic demonstrativ Kung-Fu-ul, prin stilurile tradiţionale cele mai reprezentative.

„Numele de „Kung-Fu” în România şi în multe alte ţări se scrie în acest fel datorită preluării din limba franceză, iar cele de „Kung Fu” sau „Kungfu” sunt preluate din limba engleză şi folosite în multe ţări şi organizaţii. Pentru noi, practicanţii membri ai Asociaţiei Române de Kung-Fu, reprezintă forma tradițională a artelor marțiale chineze sau „arte marțiale tradiționale chineze”, în ceea ce privește practicarea formelor de bază, a Taolu-urilor și a luptei tradiționale, în cele 74 de stiluri și școli recunoscute oficial la Federația Mondială de Kung-Fu Tradiţional”, spune Shifu Florin Iordănoaia, centura neagră 6 Duan Kung-Fu, președintele CS „Marea Neagră” Constanța.

Joi, 25 august, în portul turistic Mangalia, în faţa tribunelor, iubitorii artelor marțiale vor putea urmări o demonstraţie de Kung-Fu. Programul demonstraţiei va cuprinde următoarele exerciţii şi probe:

ora 17.00: Deschiderea oficială.

ora 17.10: Exerciţii de încălzire generală, specifică şi de Qi-Kung.

ora 17.30: Prezentarea tehnicilor de bază de luptă din stilurile tradiţionale: „Shaolin”, „Zha-Quan” (Boxul Umbrei), „Hu-Quan” (Şcoala Tigrului), „She-Quan” (Şcoala Şarpelui), „Bai He Quan (Stilul Cocorului Alb).

ora 17.50: Luptă liberă „Shuai Jiao” (Wrestling chinezesc). Şcoala căderii şi meciuri între sportivi.

ora 18.10: Lupta sportivă „Tuishou” (Tehnica „mâini lipicioase”). Meciuri între sportivi.

ora 18.20: Luptă sportivă cu mâinile goale „Non-Contact Sanda”. Meciuri între sportivi.

ora 18.30: Luptă sportivă cu mâinile goale „Light-Fighting Sanda”. Meciuri între sportivi.

ora 18.40: Lupta cu sabia dreaptă „Jian”. Tehnici de bază şi demonstraţii de luptă.

ora 18.50: Taolu Tradițional (luptă imaginară, cu mâinile goale), din stilurile „Zha-Quan”, „Taichi-Quan, şcoala tradiţională „Yang”.

ora 19.00: Lupta sportivă „Total-Contact Fighting”. Meciuri între sportivi.

ora 19.10: Luptă sportivă cu bastonul cu două segmente „Erjie-Gun”. Tehnici de bază de luptă şi meciuri între sportivi.

ora 19.30: Festivitatea de închidere.

La demonstraţie vor participa aproximativ 30 de sportivi de la următoarele cluburi: CS „Marea Neagră” Constanţa, CS „Shaolin Callatis” Mangalia și CSA „Axiopolis-Sport” Cernavodă. Demonstraţiile vor fi conduse de către Shifu Florin Iordănoaia (centura neagră 6 Duan Kung-Fu), Laoshi Mircea Stoian (centura neagră 3 Duan Kung-Fu) şi Laoshi Mihaela-Laura Ocolişan (centura neagră 2 Duan Kung-Fu).



12