Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor, marcată la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor, marcată la Biblioteca Judeţeană

Cultură 17 Aprilie 2009 / 00:00 601 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ vine în sprijinul utilizatorilor săi, punîndu-le la dispoziţie nu doar volumele pe care le deţine, ci şi colecţiile speciale. Totodată, mini-expoziţiile de carte pe care le organizează îi informează pe cei care trec pragul bibliotecii cu privire la diversele evenimente marcate, la nivel naţional sau internaţional, de către instituţii de prestigiu. În acest context, la parterul instituţiei de cultură este deschisă, luna aceasta, o expoziţie de carte care marchează Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor. Aceasta se sărbătoreşte anual, pe 18 aprilie, la iniţiativa Comitetului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS). Organizaţia neguvernamentală de profesionişti, dedicată conservării patrimoniului cultural imobil, a făcut această propunere la data de 18 aprilie 1982, ea fiind aprobată, un an mai tîrziu, la Conferinţa Generală UNESCO.

Evenimentul oferă posibilitatea conştientizării de către public atît a diversităţii patrimoniului cultural la nivel mondial, cît şi a vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa, aşa cum se menţionează şi pe site-ul ICOMOS. Această zi este o oportunitate pentru a creşte conştiinţa publică în ceea ce priveşte diversitatea patrimoniului mondial şi eforturile necesare protejării şi conservării lui, dar şi pentru a atrage atenţia asupra vulnerabilităţii sale. Anul acesta, tema celebrării Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor este relaţia dintre patrimoniu şi ştiinţă.

„Pe teritoriul judeţului Constanţa se găsesc multe monumente istorice de patrimoniu. Numărul precizat de site-ul Ministerului Culturii este de 692: vestigii arheologice, inclusiv subacvatice, bucăţi de valuri de piatră sau de pămînt, tumuli, castre, necropole, aşezări greco-romane, fortificaţii bizantine, aşezări rurale, apeducte romane, cişmele, băi turceşti, locuiri rupestre, cetăţi romane sau medievale, case, geamii, biserici, clădiri de muzee, cimitire, statui se regăsesc pe lista monumentelor“, a apreciat bibliograful Ionel Alexe, cel care s-a ocupat cu organizarea acestei expoziţii. „Mi-aş dori ca simpla menţionare a Podului Carol, a Gării Basarabi, a Seminarului Musulman din Medgidia, a Hanului Balcan, a Hotelului Intim, a Silozurilor Anghel Saligny din portul Constanţa, a Farului vechi Carol I, a întregului sit urban Zona Peninsulară Constanţa să aibă puterea apotropaică a talismanelor, care să dizolve spiritele rele ale nepăsării şi distrugerii”, a completat bibliograful Ionel Alexe.

În pragul praznicului Învierii Domnului, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ îşi menţine uşile deschise pentru utilizatorii săi, inclusiv sîmbătă, pînă la ora 13.00. Duminică şi luni, instituţia va fi închisă.



12