Organizația Națiunilor Unite a desemnat ziua de 31 octombrie, drept Ziua mondială a orașelor. Scopul acestei zile este de a promova interesul comunității internaționale în procesul urbanizării și de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunități și în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltarea urbană durabilă în întreaga lume.
Ziua mondială a orașelor a fost stabilită la 27 decembrie 2013, de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția A/RES/68/239, prin care acesta ''a decis ca ziua de 31 octombrie să fie sărbătorită, începând din 2014, drept Ziua mondială a orașelor, invitând statele lumii, sistemul ONU, în special Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (ONU-Habitat), organizațiile internaționale relevante, societatea civilă și părțile interesate să observe și să crească gradul de conștientizare a zilei''.
Prima propunere în vederea declarării unei zile mondiale a orașelor a fost exprimată, cu prilejul declarației finale, care a încheiat World Expo 2010, manifestare de amploare organizată în Shanghai, China, potrivit www.uclg.org.
Tema generală a zilei este ''Un oraș mai bun, o viață mai bună'', în fiecare an fiind aleasă o sub-temă, fie pentru a arăta succesul urbanizării, fie în a aborda provocările specifice rezultate din urbanizare.
În acest an, Ziua mondială a orașelor se desfășoară sub tema ''Orașe inclusive, dezvoltare comună'' și încheie manifestarea ''Un octombrie urban'', care a început la 3 octombrie, cu Ziua mondială a habitatului, și a cuprins o serie de evenimente și activități.
Prima ediție a Zilei mondiale a orașelor a fost lansată la 31 octombrie 2014, de către programul ONU-Habitat, condus de fostul ministru și primar al Barcelonei Joan Clos, în China, la inițiativa autorităților din Shanghai, pentru a da continuitate mesajului Expoziției Universale găzduite în 2010, care s-a axat pe tema ''Un oraș mai bun, o viață mai bună''.
Sloganul cu care ONU-Habitat a marcat prima din seria acestor zile mondiale este "Leadership-ul transformării urbane", în contextul preocupării Națiunilor Unite față de uriașele provocări ale urbanizării rapide cu care se confruntă multe țări ale planetei, astfel încât această urbanizare să se facă în mod coordonat și cât mai sustenabil posibil.