Ziua Mondială a Osteoporozei - prevenire, diagnoză şi tratament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială a Osteoporozei - prevenire, diagnoză şi tratament

Sănătate 20 Octombrie 2017 / 15:49 698 accesări

Ziua Mondială a Osteoporozei (20 octombrie) este o campanie globală care are ca scop principal creşterea gradului de conştientizare a modalităţilor de prevenire, diagnoză şi tratament a acestei afecţiuni şi a bolilor osoase conexe.

Osteoporoza, diminuarea densităţii şi rezistenţei oaselor ca urmare a apariţiei de microporozităţi, are drept principală consecinţă predispoziţia la fracturi. Deoarece afecţiunea este asimptomatică, în cele mai multe cazuri rămâne nedepistată, chiar şi atunci când survin fracturi ale oaselor. Conform estimărilor internaţionale, în întreaga lume există circa 200 - 250 milioane de persoane cu osteoporoză, incidenţa bolii fiind mai frecventă la femeile aflate la menopauză decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă. Anual se înregistrează circa 9 milioane de fracturi osoase din cauza osteoporozei, conform datelor Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF). Cea mai gravă este fractura de şold, care determină o mortalitate de 12% - 20% în primul an, 50% dintre supraviețuitori necesitând îngrijire permanentă.

CNAS susţine tratamentul osteoporozei prin programul naţional de boli endocrine, în cadrul căruia anul trecut au beneficiat de medicaţie specifică 6.945 pacienţi, aliniindu-se astfel obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile până în anul 2025. Totodată, asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate pot beneficia, la recomandarea medicului curant, de analiza specifică gratuită pentru determinarea densităţii osoase (osteodensitometrie) în scopul depistării precoce a acestei boli, precum şi de serviciile şi dispozitivele medicale necesare în cazul fracturilor osoase apărute drept consecinţă a afecţiunii (aparat gipsat, tratament intraspitalicesc, endoproteze, dispozitive de mers, îngrijiri la domiciliu etc.)

Atragem însă atenţia că osteoporoza poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, printre factorii de risc numărându-se sedentaritatea, fumatul, consumul de alcool în cantitate mare, subponderabilitatea şi utilizarea prelungită a anumitor medicamente (corticosteroizi, inhibitori ai pompei de protoni, anxiolitice, sedative, neuroleptice şi antidepresive).



12