Ziua mondială a păcii, celebrată la 1 ianuarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua mondială a păcii, celebrată la 1 ianuarie

01 Ianuarie 2017 / 15:15 658 accesări

La 1 ianuarie 2017 se marchează Ziua mondială a păcii, ajunsă la cea de-a 50-a aniversare.

Mesajul pentru această zi anunțat de papa Francisc este "Nonviolența: stil al unei politici pentru pace", potrivit w2.vatican.va. Mesajul Sfântului Părinte a fost prezentat la 12 decembrie 2016, la Sala de Presă a Sfântului Scaun.

Papa Francisc și-a început mesajul prin transmiterea de urări de pace către popoare și națiunile lumii, dar și fiecărui om în parte amintind că existența lui Dumnezeu în orice persoană ''ne va permite să ne recunoaștem unii altora darurile sacre înzestrate cu o demnitate imensă. Mai ales în situațiile de conflict'' și ''să respectăm această Ťdemnitate mai profundăť și să facem din nonviolență stilul nostru de viață''.

Totodată, a evidențiat, în cadrul aceluiași mesaj, faptul că nonviolența reprezintă un stil al unei politici de pace, și aceasta trebuie să devină o caracteristică a ''deciziilor, relațiilor și acțiunilor noastre, al politicii în toate formele sale'', potrivit ro.radiovaticana.va.

Ziua mondială a păcii a fost inițiată de papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a dorit ca aceasta să fie celebrată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Ziua mondială a Păcii a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967. De la prima celebrare, la 1 ianuarie 1968, mesajul Suveranului Pontif este transmis, în mod tradițional, în această zi, tuturor miniștrilor de externe din lume, indicând totodată linia diplomatică a Sfântului Scaun în anul care tocmai începe, conform site-ului Vatican Radio.

În primul mesaj, papa Paul al VI-lea s-a adresat oamenilor din întreaga lume transmițându-le că ''Pacea este singura cale adevărată a progresului societății umane — și nu tensiunile provocate de naționalisme ambițioase, nici cuceririle prin violență, nici represiunile care servesc drept pilon principal pentru un ordin civil fals". El a avertizat de "pericolul de a crede că controverse internaționale nu pot fi rezolvate prin căile rațiunii, adică prin negocieri întemeiate pe dreptul, justiția și echitatea, ci numai prin intermediul unor acțiuni de descurajare". În schimb, citând enciclica Pacem in terris a predecesorului său Sfântul Ioan al XXIII-lea, el a lăudat "sensul și dragostea de pace întemeiată pe adevăr, dreptate, libertate și iubire", consemnează http://w2.vatican.va/.

În cei 50 de ani care au trecut din momentul în care aceste cuvinte au fost rostite, nu s-a pierdut nimic din semnificația sau actualitatea acestora.

În 2016, tema acestei zile a fost ''Depășește indiferența și câștigă pacea'', care s-a dorit a fi un punct de pornire pentru toți oamenii de bună credință, care se angajează pentru această cauză conform posibilităților și cu cele mai bune aspirații pentru a construi o lume mai conștientă, iertătoare, și prin urmare, mai liberă și mai corectă.

O altă zi dedicată păcii este marcată la — 21 septembrie — Ziua Internațională a Păcii, proclamată în 1981 de către Națiunile Unite.



12