Ziua mondială a păsărilor migratoare, sărbătorită la nivel global

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua mondială a păsărilor migratoare, sărbătorită la nivel global

Ştiință 10 Mai 2017 / 09:07 2259 accesări

Ziua mondială a păsărilor migratoare se sărbătorește la nivel global începând din anul 2006, fiind inițiată de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). Marcarea Zilei mondiale a păsărilor migratoare urmărește încurajarea autorităților naționale, a organizațiilor neguvernamentale, a cluburilor și asociaților, a universităților și școlilor pentru organizarea de evenimente, programe anuale, activități educaționale, toate având drept scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume.

Fenomenul migrației păsărilor prezintă o importanță deosebită, acestea acționând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice. Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, activități de sărbătorire a păsărilor migratoare au loc în orice moment al anului, deoarece sunt țări sau regiuni care monitorizează migrațiile în momente diferite, dar 10 mai rămâne principala zi a marcării, la nivel mondial, a Zilei păsărilor migratoare. Tema aleasă pentru 2017 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este "Viitorul lor este viitorul nostru", iar motto-ul — "O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și pentru oameni". Campania din acest an are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea gestionării durabile a resurselor naturale ale planetei, demonstrând că ocrotirea păsărilor este crucială pentru viitorul omenirii. Cooperarea internațională între guverne, ONG-uri și alte instituții interesate este necesară de-a lungul întregii călătorii a unei specii pentru ca eforturile de conservare să fie coordonate. Cadrul juridic și instrumentele de coordonare necesare pentru o astfel de cooperare sunt furnizate de acorduri multilaterale de mediu, cum ar fi Convenția privind speciile migratoare și Acordul African-eurasiatic.

Și în România sunt organizate în preajma Zilei mondiale a păsărilor migratoare diverse acțiuni, precum monitorizarea speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative privind conservarea acestor specii etc. Potrivit Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD), România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale salbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul AEWA prin Legea nr. 89/2000. CMS și AEWA încurajează cooperarea internațională pentru monitorizarea, cercetarea științifică, stoparea declinului speciilor de păsări și a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire a acestora, prin luarea de măsuri coordonate pentru menținerea speciilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare.



12