Ziua Mondială a Teatrului la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială a Teatrului la malul mării

Cultură 26 Martie 2011 / 00:00 913 accesări

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătoare a celor care slujesc muza Thalia, dar şi a publicului pentru care a merge la un spectacol reprezintă un mod de a trăi întru frumos, va fi marcată şi la Constanţa, în acest weekend. În preambulul momentului aniversar, sâmbătă, de la ora 19.00, pe scena „Dramaticului” constănţean va urca cel mai cunoscut ipohondru al tuturor timpurilor: „Bolnavul închipuit”, de Moliere, în regia lui Cristian Gheorghe.

Duminică, pe 27 martie, când întreaga comunitate artistică teatrală serbează Ziua Mondială a Teatrului, spectatorii constănţeni sunt invitaţi, de la ora 19.00, să se relaxeze urmărind o comedie savuroasă, „Gâlcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, în regia Danei Dumitrescu. În deschidere va fi rostit mesajul internaţional scris cu acest prilej de dr. Jessica A. Kaahwa, dramaturg, actriţă, regizoare şi profesoară de teatru, dar şi mesajul naţional din partea directorului Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

Cu acest spectacol, „Gâlcevile din Chioggia”, Teatrul de Stat Constanţa participă la Campania UNITER-ului dedicată strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate, „Artiştii Pentru Artişti”. Cu acest prilej, iubitorii Thaliei pot să ureze „La mulţi ani!” echipei tinere de actori: Andu Axente, Laura Iordan, Turchian Nasurla, Andrei Cantaragiu, Marian Adochiţei, Adrian Dumitrescu, Luiza Toma, Georgiana Mazilescu, Florina Diaconu/ Andreea Ţuţui, Florentin Roman, Cosmin Mihale, Remus Archip şi Mirela Pană. Scenografia comediei este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, mişcarea scenică este realizată de Stela Cocârlea, iar ilustraţia muzicală îi aparţine lui Adrian Alexandru.

„Teatrul pătrunde cu subtilitate în sufletul omului cuprins de teamă şi suspiciune, transformând imaginea sinelui şi deschizând o lume de opţiuni în faţa individului şi a comunităţii. El poate conferi sens realităţilor zilnice, împiedicând un viitor nesigur. El se poate angrena în politicile umane în moduri simple şi directe”, spune dr. Jessica A. Kaahwa, în mesajul său. „Acest început de secol XXI e violent şi cinic. Se cutremură, se distrug civilizaţii, apele inundă cerul, sunt înlocuiţi tirani, se scumpeşte carburantul. Totul e vizibil la distanţe incredibile, iar acest spectacol prevesteşte parcă sfârşitul apocaliptic al planetei. „Pământul, prins de friguri, s-a cutremurat”, spune Shakespeare într-o piesă, iar pe scenă, un actor, într-un rol mai mic, ne vorbeşte cu timiditate despre glasul care prevesteşte răul absolut. Scena lumii este bântuită, astăzi, de tot ce în teatru e imaginat, construit la vedere şi reprezentat poetic. Şi totuşi.... (...). Intră în Teatru ca prima dată şi ascultă fascinat poveşti în care te-ai regăsit atunci, instantaneu. Rămâi acolo cât mai mult. Eşti protejat, eşti cultivat, eşti dorit, eşti fermecat. Spectator la drama lumii, la tragedia firii, vei râde în hohote de cât eşti de naiv când vei înţelege că totu-i doar o iluzie”, spune, în mesajul său, preşedintele UNITER, Ion Caramitru.



12