Ziua Mondială a Teatrului, pe scena constănţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială a Teatrului, pe scena constănţeană

Cultură 25 Martie 2014 / 00:00 914 accesări

Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, celebrată anual, pe 27 martie, de comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, spectacolele de pe scena constănţeană se vor desfăşura în spiritul acestei sărbători. Este vorba despre reprezentaţiile din această săptămână de la Teatrul de Stat Constanţa (TSC), „Scaiul” şi „Nunta lui Figaro”, programate sâmbătă şi, respectiv, duminică, de la ora 19.00.

„SCAIUL” ŞI „NUNTA LUI FIGARO”, LA TSC Potrivit unui comunicat transmis de TSC, instituţia teatrală de la malul mării invită publicul să-i fie alături la toate spectacolele săptămânii, „pentru o sărbătoare perpetuă a impresionantului şi magicului univers teatral”. Astfel, sâmbătă, de la ora 19.00, constănţenii sunt invitaţi la spectacolul de mare succes „Scaiul”, de Georges Feydeau, având regia, traducerea şi adaptarea semnate de Ion Lucian. Din distribuţie fac parte: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Cosmin Mihale, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Dan Cojocaru, Laura Iordan, Loredana Marilena Luca, Maria Lupu, Remus Archip, Alexandru Mereuţă, Andrei Cantaragiu / Ionuţ Alexandru, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Emil Băncilă, Dănuţ Capră şi Ion Mandache.

De asemenea, duminică seară, tot de la ora 19.00, iubitorii de teatru sunt aşteptaţi la „Nunta Lui Figaro”, de P.A. Caron de Beaumarchais, în regia lui Cristian Ion. Cu acest spectacol care a avut premiera de curând, TSC se alătură Campaniei Naţionale „Artiştii pentru Artişti“. Pe scenă vor putea fi urmăriţi: Tani Ştefu, Bogdan Caragea, Luiza Sarivan, Luiza Martinescu Toma, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Ionuţ Alexandru, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov şi Daniela Ivanciu.

SĂRBĂTORITĂ DIN 1962, PE 27 MARTIE Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961, şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea „Teatrului Naţiunilor” de la Paris. De atunci, pe 27 martie, în fiecare an, Ziua Mondială a Teatrului este celebrată ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.



12