Ziua mondială a vieții sălbatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua mondială a vieții sălbatice

Lifestyle 03 Martie 2018 / 09:14 1122 accesări

În fiecare an, la 3 martie, este marcată Ziua mondială a vieţii sălbatice, în 2018, având tema ''Felinele mari: prădători aflaţi în pericol!'', potrivitwww.wildlifeday.org.

Leii, tigrii, gheparzii, pumele, leoparzii, jaguarii etc. sunt printre cele mai recunoscute şi admirate feline mari din întreaga lume. Astăzi, aceşti faimoşi prădători înfruntă numeroase şi variate ameninţări, majoritatea fiind cauzate de activităţile umane. Astfel, populaţiile de feline sunt în scădere din cauza pierderii habitatului care duce, ulterior, la pierderea hranei, a conflictelor cu oamenii, a braconajului şi comerţului ilegal, acţiuni în urma cărora felinele sunt ucise. De exemplu, populaţia de tigrii a scăzut cu 95% în ultimii 100 de ani, iar populaţia leului african a scăzut cu 40% în doar 20 de ani. Există, însă, o serie de măsuri în curs de desfăşurare în vederea încetinirii acestui declin. Specii ale marilor feline se întâlnesc în Africa, Asia, în nordul, centrul şi sudul continentului american.

Ziua mondială a vieţii sălbatice 2018 oferă şansa creşterii gradului de conştientizare a situaţiei acestor feline mari şi de a sprijini acţiunile globale şi naţionale care sunt în desfăşurare, pentru salvarea acestor specii reprezentative ale regnului animal de pe Terra.

La 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 martie, drept Ziua mondială a vieţii sălbatice, potrivitwww.un.org. Data de 3 martie reprezintă adoptarea, în 1973, la Washington, a Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie - CITES, un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi monitorizează activităţile de comercializare pentru nu fi pusă în pericol supravieţuirea speciilor. Prin Convenţia de la Washington sunt protejate aproximativ 5.000 de animale şi peste 28.000 de plante. Aceste specii sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitate al fiecăruia. Conform prevederilor CITES, comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni.



Ştiri recomandate

12