În fiecare an, pe data de 2 februarie se sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. La 2 februarie 1971 a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede.
Tema aleasă de către Secretariatul Ramsar pentru anul acesta este ”Zone umede pentru reducerea dezastrelor”, în cadrul sloganului ”Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme”. Această temă a fost aleasă pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a sublinia rolul zonelor umede în reducerea impactului evenimentelor extreme asupra comunităților. Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește șase metri.
În România, sunt declarate 19 situri Ramsar, care apar pe listele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), totalizând 1.156.448 hectare, între acestea numărându-se: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Lunca Mureșului (jud. Arad și Timiș), Complexul Piscicol Dumbrăvița (jud. Brașov), Lacul Techirghiol (jud. Constanța), Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana (jud. Giurgiu), Tinovul Poiana Stampei (jud. Suceava) etc.
Pentru a marca acest eveniment, tinerii din întreaga lume, cu vârste între 18-25 de ani, sunt invitați să participe la un concurs de fotografie în perioada 02.02.2017 - 02.03.2017. Fotografiile vor fi înscrise pe site-ul Ramsar: www.worldwetlandsday.org.