Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

Justiție 04 Februarie 2009 / 00:00 3159 accesări

În fiecare an, pe 4 februarie, în lume este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, ocazie cu care sînt organizate manifestări cu caracter de prevenţie. Creşterea numărului de cazuri noi de cancere din ultimii ani a făcut ca şi interesul acordat vindecării acestora să crească. “Apar din ce în ce mai multe dovezi care atestă faptul că înainte de a exista în corp, bolile înseamnă emoţie, gînd”, explică dr. Loti Popescu, master european Promovarea Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Ea susţine că descoperiri recente dovedesc faptul că efectele alimentaţiei asupra cancerelor sînt aceleaşi pentru toate cancerele, indiferent de factorii care le-au declanşat sau de diferitele lor localizări în organism. “Riscul de cancer mamar se măreşte atunci cînd o femeie are menarhă (prima menstruaţie) la o vîrstă timpurie, menopauză la o vîrstă înaintată, niveluri înalte de hormoni feminini în sînge, nivel înalt de colesterol sanguin”, a mai spus dr. Popescu. Ea susţine că o dietă cu aport ridicat de alimente de origine animală şi hidraţi de carbon rafinaţi coboară vîrsta menarhei, ridică vîrsta menopauzei, creşte nivelurile de hormoni feminini, creşte nivelurile de colesterol sangvin. “Mai puţin de 3% din toate cancerele de sîn pot fi atribuite moştenirii genetice (genele BRCA-1 şi BRCA-2 - descoperite în 1994). Descoperirea într-o fază timpurie a cancerului mamar (prin mamografie) lungeşte perioada de supravieţuire, asigură şanse mari pentru creşterea speranţei de viaţă”, declară dr. Loti Popescu. Medicul şef spune că dietele cu pînă la 28% grăsimi şi mai puţin de 150 mg colesterol pe zi (cu cantităţi moderate de alimente de origine vegetală), timp de 7 ani, la fete cu vîrste cuprinse între 8 şi 10 ani, au demonstrat reducerea cu 20-30% a nivelului hormonilor feminini la începutul pubertăţii şi, deci, risc scăzut de a face cancer mamar. “O alimentaţie redusă în grăsimi animale şi hidraţi de carbon rafinaţi reduce major riscul cancerului mamar. Cercetări şi descoperiri de ultimă oră (dr. Bruce Lipton) vorbesc despre importanţa factorilor de mediu asupra reprogramării genetice. Cel mai bun stimulent pentru menţinerea sănătăţii este Iubirea. Vindecarea se produce la organismele care îşi aduc ”mintea în inimă””, este de părere dr. Loti Popescu.

Taguri articol


12