Ziua mondială împotriva homofobiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua mondială împotriva homofobiei

Monden 18 Mai 2013 / 00:00 322 accesări

Aproape trei sferturi dintre lesbienele, homosexualii, bisexualii şi transsexualii care trăiesc în ţările UE nu îndrăznesc să se afişeze în public ţinându-şi de mână partenerul, arată un raport al Agenţiei pentru drepturile fundamentale a UE (FRA), prezentat vineri, cu ocazia Zilei mondiale de luptă contra homofobiei. Frica, izolarea şi discriminarea sunt fenomene obişnuite în această comunitate, denumită LGTB, arată, în raport, directorul FRA, Morten Kjaerum, pentru care marea provocare rămâne lupta împotriva discriminării acestei categorii în ţările din UE. La Haga, 300 de politicieni şi experţi s-au reunit pentru a discuta despre elaborarea noilor politici ale UE de luptă contra homofobiei.

Potrivit rezultatelor unui sondaj online realizat în toate statele UE şi în Croaţia, care urmează să adere în luna iulie, două persoane din trei care au răspuns la întrebări au declarat că le este frică să se afişeze în public. În rândul comunităţii gay, aproape trei sferturi au declarat că încearcă acest sentiment. Aproape 26% din cei 93.000 de participaţi la acest studiu au fost victime ale violenţelor sau agresiunilor în ultimii cinci ani. Între aceştia, 30% din cei 7.000 de transsexuali au declarat că au fost agresaţi fizic sau ameninţaţi cu violenţa mai mult de trei ori în ultimele 12 luni. Majoritatea atacurilor de ură au fost semnalate în locuri publice şi au fost comise de mai mult de o persoană, atacatorii fiind în special bărbaţi. Iar, potrivit sondajului, persoanele cele mai sărace şi cele mai tinere sunt în general victime ale discriminărilor din cauza orientărilor lor sexuale. Jumătate dintre respondenţi au declarat că au fost personal victime ale discriminării în anul care a precedat realizarea sondajului, chiar dacă 90% dintre cei intervievaţi nu au reclamat discriminarea. Circa 20% dintre homosexuali şi bisexuali şi 29% dintre transsexuali au spus că au fost victime ale discriminării la locul de muncă sau în încercările de căutare a unui loc de muncă.

TENDINŢE PERICULOASE Chiar şi în ţările în general tolerante faţă de această comunitate, unii sunt victime ale discriminării şi sunt agresaţi verbal în mod curent. În Olanda, prima ţară din lume care a legalizat căsătoria între homosexuali, în 2001, aproape 20% din participanţii la sondaj au declarat că au fost victime ale discriminării în privinţa accesului la o serie de servicii precum primirea de asistenţă medicală, căutarea unui apartament, accesul la cluburi de sport şi la bănci. Adesea, discriminările încep din şcoală: două persoane din trei îşi ascund orientarea sexuală şi au fost ţinta comentariilor sau comportamentelor negative, iar victimele apelează rar la poliţie.

Taguri articol


12