Ziua Naţională a României, sărbătorită de cei mici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Naţională a României, sărbătorită de cei mici

Cultură 01 Decembrie 2010 / 00:00 463 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a marcat, ieri, în avans, Ziua Naţională a României, printr-un simpozion cultural-ştiinţific menit să releve importanţa acestui eveniment elevilor invitaţi să ia parte la o lecţie de istorie deschisă. Manifestarea aniversară care a marcat 92 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia şi desăvârşirea statului unitar român, în anul 1918, prin momentele 27 Martie - Ziua Basarabiei şi 28 Noiembrie - Ziua Bucovinei, a avut loc în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, fiind moderată de muzeograful Lavinia Gheorghe.

Mini-sesiunea de comunicări ştiinţifice a fost prefaţată de un sensibil program artistic oferit de elevii clasei I a Şcolii Generale nr. 22 „I. C. Brătianu”, coordonaţi cu multă dăruire şi răbdare de învăţătoarele Ioana Antemir şi Viorica Lapteş. De asemenea, elevii au fost şi protagoniştii unei expoziţii cu desene reprezentând portretele marilor voievozi, domnitori şi oameni de stat români, care au contribuit şi susţinut, de-a lungul secolelor, realizarea unui stat unitar: Mihai Viteazu, Vlad Ţepeş, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza sau Carol I. „Juniorilor” le-au urmat liceeni şi elevi de la Liceul Teoretic „Traian”, Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida”, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Grupul Şcolar Economic „Virgil Madgearu”, Grupul Şcolar „C. A. Rosetti” şi Şcoala Generală „Gheorghe Ţiţeica”, aceştia susţinând comunicări ştiinţifice.

„1918 a fost momentul în care s-a realizat România Mare. 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României după Revoluţia din 1989, pe care noi o sărbătorim, an de an, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Anul acesta, faţă de ediţiile precedente, activitatea este realizată exclusiv cu ajutorul elevilor constănţeni, care au venit în număr foarte mare şi care s-au oferit să realizeze eseuri şi să pregătească momente artistice. Anul acesta, majoritatea participanţilor este formată din copii de clasele I-IV, care cred că simt mai bine decât cei mari spectacolul generat de evenimentele naţionale”, a subliniat muzeograful Lavinia Gheorghe.



12