Ziua Naţională, întâmpinată cu dans, cântec şi istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lecţie deschisă la MINAC

Ziua Naţională, întâmpinată cu dans, cântec şi istorie

Cultură 28 Noiembrie 2014 / 00:00 750 accesări

Păstrător al dovezilor seculare ale trecutului, scoase la lumină din pământul Dobrogei, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) este locul în care lecţiile „scrise” în piatră se completează, fericit, cu lecţiile „vii”, susţinute cu şi pentru elevi, fie ei ţânci de grădiniţă sau liceeni. O astfel de lecţie deschisă, devenită tradiţională, a fost organizată, ieri, în aula „Adrian Rădulescu”, acolo unde este „pictată”, în frescă, istoria poporului român.

Iniţiatoarea acestei manifestări, muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe, a reuşit, şi de această dată, să aducă în aula muzeului elevi de la şcolile din Constanţa, dar şi din Pantelimon.

ROMÂNIA DODOLOAŢĂ În deschiderea ineditei lecţii, în care şi elevii au fost invitaţi să susţină comunicări ştiinţifice, muzeograful dr. Lavinia Gheorghe a amintit de momentele care au precedat Marea Unire de la Alba Iulia, înfăptuită la 1 Decembrie 1918: „Mica Unire”, de la 24 ianuarie 1859 şi momentul 14 noiembrie 1878 - Ziua Dobrogei. „La 1 Decembrie 1918, România a devenit România dodoloaţă”, a mai spus dr. Lavinia Gheorghe. „Noi, ca români, trebuie să fim mândri. Acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit de Ziua Naţională. România este o ţară binecuvântată prin relieful ei, prin bogăţiile sale. România are şi materia cenuşie, într-atât încât să şi exporte. Dar nu e de ajuns. Trebuie să avem şi speranţă în voi”, a mai spus dr. Lavinia Gheorghe. Aceasta a folosit cuvinte precum: dreptate, cinste, iubire de țară și muncă, deoarece „fără muncă nu se face nimic”.

RESPECT PENTRU TRADIŢIE Discursurile au alternat cu momente artistice. Primii care „au spart gheaţa” au fost elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Pantelimon, localitate pe teritoriul căreia se află situl arheologic Ulmetum. Sub îndrumarea învăţătoarei Siminica Boeru care, de cinci decenii, trăieşte în mijlocul copiilor, învăţându-i să respecte tradiţiile, ei au oferit o demonstraţie de trăire dobrogeană. Îmbrăcaţi în port specific, cu o vechime de 70 de ani, ei au prezentat jocuri dobrogene. „Costumele acestea sunt făcute de o femeie din sat, Maria Mocanu, care acum are 84 de ani. Deoarece, pe 14 iunie, am câştigat trofeul pentru „Cel mai bun joc popular”, la Caravana Isteţilor, care s-a desfăşurat la Maritimo, primarul Vasile Neicu ne-a promis şase costume. Şi s-a ţinut de cuvânt. Am plâns de emoţie. Ele au fost lucrate la Bistriţa-Năsăud de Cornelia Linu. Aici, la Pantelimon, la Ulmetumul de altă dată, tradiţia se păstrează şi datorită directoarei noastre, care este tânără, Georgica Ionescu şi care este din sat”, a spus Siminica Boeru, care face naveta de la Năvodari, pentru a fi în mijlocul elevilor săi.

„Faptul că ne-am reunit aici, elevi, profesori, învăţători, părinţi şi organizatori, este o dovadă că suntem ataşaţi de valorile româneşti, de trecut şi că suntem preocupaţi de viitor”, a spus lect. univ. dr. Enache Tuşa.

Spre finalul evenimentului, copiii au participat la o demonstraţie militară getică, susţinută de membrii Asociaţiei România-Dacia Casa Noastră.

Taguri articol


12