Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial

Cultură 19 Octombrie 2013 / 00:00 322 accesări

În România se va celebra anual, pe 17 octombrie, Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial. Ziua a fost instituită de ministrul Culturii, Daniel Barbu, iar anunţul a apărut pe site-ul ministerului.

Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale. Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial naţional, Ritualul Căluşului, Doina şi Tehnicile de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

„Pentru a marca importanţa acordată patrimoniului cultural imaterial şi ataşamentul ţării noastre faţă de valorile promovate de Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, ministrul Culturii, domnul Daniel-Constantin Barbu, a instituit data de 17 octombrie ca Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial, ce va fi celebrată anual, la nivel naţional“, se menţionează în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Pe 7 octombrie 2003, după îndelungi negocieri, Conferinţa Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Convenţia este instrumentul legal prin care statele părţi îşi asumă obligaţia de a proteja patrimoniul cultural imaterial, sub toate formele sale. Prin Legea nr. 410 din 29 decembrie 2005, România a acceptat Convenţia, iar prin depunerea instrumentelor de ratificare, în ianuarie 2006, a devenit cel de-al 30-lea stat parte la Convenţie.

De la intrarea Convenţiei în vigoare, România a construit un sistem întreg de protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial, prin acte normative, instituţii şi organisme specializate, susţinute de autorităţi administrative şi academice.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Taguri articol


12