Ieri a fost ziua percheziţiilor. Oamenii legii au descins în nu mai puţin de 56 de spaţii, sedii de firme, fundaţii şi apartamente personale, din Bucureşti şi Ilfov. Potrivit procurorilor DNA, percheziţiile continuă mersul cercetărilor în dosarul Microsoft, în care se fac analize pentru corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT. Printre persoanele şi sediile „călcate” de DNA se numără fostul şef al SIE Cătălin Harnagea (a condus SRI în intervalul 30 iulie 1997 - 1 februarie 2001), oamenii de afaceri Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), Remus Truică şi Nicolae Dumitru (care controlează grupul de firme Niro), locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, tatălui preşedintelui COSR, Adrian Petrache, sediul Fundaţiei „Dinu Pescariu“ şi sediul firmei lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, acesta fiind audiat la DNA, în aceeaşi cauză, în urmă cu o săptămână. Cătălin Harnagea a scris, în CV-ul său, că a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare a frontierelor României şi pe cel de off-set. Dorin Marian a fost asociat cu Cătălin Harnagea într-o firmă, acesta cesionând acţiunile în februarie 2007, cu o zi înainte de a fi numit în funcţia de prim-consilier al premierului din acea perioadă, Călin Popescu-Tăriceanu. Presa a relatat că Adrian Petrache, tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, este un apropiat al lui Dorin Cocoş şi al fostului premier Adrian Năstase, partener de afaceri imobiliare cu Alexandru Bittner.
În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cei 54 de milioane achitați de Executiv în cadrul contractului. „DNA a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al primului-ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi, respectiv, a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA. Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului-cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate". Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.
CE CAUTĂ COCOŞ ÎN MAREA SCHEMĂ IT? Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au primit "opt-nouă" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derulării contractelor.
Potrivit stiripesurse.ro, Dorin Cocoș este de negăsit. Anumite surse au dezvăluit, sub protecția anonimatului, că Dorin Cocoș a fugit în Dubai, alături de actuala sa soție, acum 3 săptămâni, imediat după ce DNA a cerut urmărirea penală în cazul celor nouă foști miniștri! Nu e în vacanță, ci definitiv, spun sursele, potrivit stiripesurse.ro. Cocoș și-ar fi cumpărat deja o casă și un restaurant în cel mai cunoscut emirat din lume. De ce Dubai? Probabil, cred jurnaliştii de pe stiripesurse.ro, pentru că de acolo nu poate fi extrădat. România are tratat de extrădare cu Emiratele Arabe Unite, însă se aplică numai în cazurile de crimă, trafic de droguri sau de arme.
În declaraţia unui martor, redată de procurori în documentele menţionate, se arată:
"În cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Florică Claudiu (fostul şef al Fujitsu în România, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş, pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza. Ştiu că Pescariu Dinu a intermediat legătura dintre Florică Claudiu şi Dorin Cocoş. În perioada respectivă au fost organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş. La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact. Din discuţiile purtate am înţeles că plata efectuată către Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost făcută în considerarea faptului că dânsul a emis o scrisoare de garanţie absolut necesară contractului. Tot din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş. Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan - circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore. Din cunoştinţele mele, Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Gheorghe Ştefan nu aveau firme prin intermediul cărora să presteze servicii IT. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 euro”.
CLAUDIU FLORICĂ Referitor la fostul şef al Fujitsu, Claudiu Florică, procurorii arată, potrivit declaraţiilor martorilor audiaţi până la acest moment, că acesta, în 2003, "a identificat o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României, sens în care a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi, respectiv, derularea contractului prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului".
DINU PESCARIU Potrivit DNA, un martor audiat în dosar a arătat, în declaraţia sa, că "Dinu Pescariu este cel care trebuia să asigure susţinere financiară şi relaţionarea cu persoane ce aveau influenţă aspra unor membrii ai Guvernului, să asigure deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi". "Florică Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, iar prin intermediul acestuia la Nicolae Dumitru. Acesta din urmă era perceput ca o persoană cu potenţial financiar prin firmele pe care le controla (Grupul Niro) şi ca o persoană influentă prin relaţionarea cu diverse persoane din lumea politică. Florică Claudiu discuta la data respectivă despre un contract de ordinul zecilor de milioane de dolari şi lăsa de înţeles că e nevoie de susţinere financiară", se mai arată în declaraţia martorului DNA.