Ziua Planetei Pământ și a protejării mediului înconjurător

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Planetei Pământ și a protejării mediului înconjurător

Lifestyle 22 Aprilie 2016 / 08:22 3660 accesări

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

CÂND A FOST FONDATĂ SĂRBĂTORIREA ZILEI PĂMÂNTULUI

A fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ, cât și în cadrul Zilei Internaționale a Mamei-Pământ.

Marcată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson și celebrată, inițial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internațional, în peste 140 de țări.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MAMEI-PĂMÂNT

Este marcată de către toate statele membre ale Națiunilor Unite, fiind o inițiativă ONU concretizată prin Rezoluția 63/278, în 2009. "Mama-Pământ" este un concept antic comun în mai multe limbi și culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care susține și ne hrănește. Această zi nu înlocuiește celebrarea Zilei Plantei Pământ, prin ea se dorește o subliniere a importanței pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părți ale globului pământesc, ziua dedicată acestuia se marchează în luna martie odată cu echinocțiul de primăvară.

În 2016, zilele dedicate Pământului au obiective comune pornind de la tema "Arbori pentru Pământ", sugestivă pentru misiunea de a lărgi și diversifica mișcarea pentru mediu, la nivel mondial, potrivit site-urilor earthday.org. / un.org. Între obiective se află și mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Google sărbătorește Ziua Pământului cu un doodle special.



12