În preajma celei mai mari sărbători a spiritualităţii marinăreşti, la malul mării se organizează o serie de manifestări tradiţionale dedicate acestei zile. În acest context, ca un preambul al marii sărbători care coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului, protectoarea celor care călătoresc pe ape, la Muzeul Marinei Române se organizează, în acest weekend, „Ziua Porţilor Deschise”. Astfel, constănţenii şi turiştii aflaţi pe litoral sunt aşteptaţi, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 09.00-18.00, la un periplu gratuit prin secole de istorie marinărească.
Unic prin specificul său, Muzeul Marinei Române, adăpostit într-un edificiu arhitectonic de patrimoniu - de la a cărui inaugurare, ca sediu al Şcolii Navale, s-a împlinit, în 2009, un veac – atrage, anual, mii de vizitatori. În periplul lor, aceştia pot admira valoroase exponate - amfore şi ceramică veche, arme albe şi de foc, arme sub apă, medalistică, motoare navale, ancore şi elice, navomodele, nave originale şi fragmente ale unor epave - care ilustrează evoluţia navigaţiei în diferite epoci, multe dintre ele unicat. Printre cele mai admirate exponate se află o ambarcaţiune medievală, construită dintr-un singur trunchi de stejar, monoxila, dar şi o amforă cu seu, descoperită în Marea Neagră. La fel de spectaculoasă este şi expoziţia în aer liber, amplasată în parcul muzeului, constituită din ancore, mine, tunuri navale şi antiaeriene, elice şi nave de luptă în mărime naturală.
Cei care nu pot onora invitaţia Muzeului Marinei, în acest weekend, mai au o şansă: instituţia va fi deschisă şi pe 16 august, intrarea fiind gratuită în acelaşi interval orar, de la 09.00 la 18.00.
Preocupările pentru realizarea unui muzeu al marinei, deşi mai vechi, încep să prindă contur la începutul secolului al XX-lea. În 1932, ilustrul ofiţer de marină şi scriitor Jean Bart, impresionat de interesul pe care ruşii şi bulgarii îl manifestau pentru „cunoaşterea şi propagarea mării”, avansa ideea înfiinţării unui muzeu maritim, ştiinţific, tehnic şi istoric la Constanţa, în primul port al ţării, vizitat anual de mii de turişti. „Toată această lume, atrasă de orizontul Mărei, va învăţa într-o oră petrecută la Muzeul Maritim lucruri ce nici în şcoală şi nici în viaţă nu au putinţa să le înveţe”, scria Jean Bart în paginile revistei „România Maritimă şi Fluvială”.
Însă primul muzeu al Marinei s-a înfiinţat la 25 octombrie 1965, la Mangalia, la iniţiativa comandorilor Filaret Popescu şi Dan Nicolaescu. Abia peste patru ani, prin hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai, publicată în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Muzeul Marinei a fost autentificat ca instituţie de interes republican, muzeu de categoria I, prin specificul său, unicat în ţară. Transferat la Constanţa, cu patrimoniul mult îmbogăţit, în actualul sediu de pe strada Traian, panglica inaugurală a instituţiei a fost tăiată pe 3 august 1969, de şeful Marelui Stat Major, generalul-colonel Ion Gheorghe, în prezenţa autorităţilor navale, militare şi comerciale şi a celor locale.