“Ziua Porţilor Deschise” în portul militar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Ziua Porţilor Deschise” în portul militar

Justiție 11 August 2008 / 00:00 1288 accesări

O mulţime entuziastă a luat cu asalt, ieri, dana militară a portului Constanţa. Înarmaţi cu aparate de fotografiat, într-o atmosferă de bună-dispoziţie molipsitoare, rude ale marinarilor, turişti sau iubitori ai mării i-au ţinut sub un tir permanent de întrebări şi fotografii pe militarii de la bordul navelor de război din dotarea Forţelor Navale Române. Cei mari şi cei mici au fost întîmpinaţi chiar la intrarea în port de militari în ţinute albe, care i-au invitat pe oaspeţi la bordul autobuzelor militare pentru a putea fi apoi transportaţi în dana militară. Muzica, soarele, pavilioanele multicolore, mirosul specific de vapoare şi reflecţiile de aur ale mării pe bordajul navelor au şters pentru un timp impresia de oraş aruncat de hazard la marginea mării şi au amintit tuturor că, lîngă noi, poate un pic prea strict ţinut la adăpost de contactul cu “civilii”, există un puls puternic al unei flote militare. Dincolo de fascinaţia pentru “Delfinul”, sedentarul nostru submarin, vizitatorii şi-au putut stinge setea de mare şi la bordul celor mai semeţe vase din marina română: fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Sentimentalii sau căutătorii de autentic nu s-au lăsat prinşi în cozile formate la scara ultimelor achiziţii ale flotei militare şi s-au plimbat pe firul istoriei navale recente la bordul navei Mărăşeşti. De pe corvete, pe iuţile nave purtătoare de rachete, apoi pe nostalgica vedetă de patrulare fluvială, traseul sinuos al turistului trecea leneş prin dreptul pavilionului infanteriştilor marini: puşti mitralieră, lunetişti şi TAB-uri.

Stăpînii adîncurilor

Un loc special îl prezintă, şi la această a treia ediţie a “Porţilor Deschise”, prestaţia scafandrilor militari. În acest an au fost prezentate şi cîteva noutăţi din ultimele achiziţii ale acestora în materie de armament şi echipament de luptă. Dacă, fără intenţia să subestimăm pe cineva, în orice alt loc al marinei, performanţele tehnicii pot suplini factorul uman, în lumea tăcută a adîncurilor, toate calităţile unui scafandru sînt esenţiale, inclusiv cele morale. Poate şi din acest punct de vedere, scafandrii de incursiune, deminorii(EOD) sau cei de mare adîncime sînt un barometru al calităţii şcolii de scafandri militari din Constanţa. Un elicopter Puma, din dotarea Flotilei de fregate, a fost decorul unor fotografii deosebite pentru mai toate frumuseţile feminine care, prin prezenţa lor, au îndoit supliciul caniculei în rîndul marinarilor care au fost cart în această duminică.

Seniorul rachetiştilor din Forţele Navale

Dincolo de toată această vînzoleală publică, plăcută şi utilă, o întîmplare ne-a întărit convingerea că printre toate aceste nave, factorul uman rămîne esenţial. O prezenţă discretă dar mîndră a unui maistru militar străjuia, la intrarea în dana militară, o rachetă care pînă recent, s-a aflat în arsenalul fregatei Mărăşeşti pentru o lungă perioadă de timp. L-am recunoscut pe seniorul rachetiştilor de pe nava amintită, maistrul militar Teodor Croială, un militar care a însoţit istoria Mărăşeştiului, de la intrarea acestuia în dotarea Forţelor Navale. Unui ochi atent îi era imposibil să scape această prezenţă chiar dacă însoţea o rachetă intrată acum în istorie: o ţinută dreaptă, fermă şi impecabilă, semnul unei educaţii militare cu iz aristocrat. Sîntem convinşi că întîmplarea a făcut ca acest militar, deşi aflat la o vîrstă respectabilă pe care însă nu şi-o arată, să fie primul şi ultimul aspect cu care ia contact un vizitator al acestui evenimet. Un aspect care ne aminteşte că aceşti oameni au punctat şi vor ilustra istoria nescrisă a marinei.

În aceeaşi locaţie, o scenă încadrată de siluetele fregatelor Maria şi Mărăşeşti, avînd ca fundal spinarea submarinului Delfinul a găzduit un spectacol deosebit de muzică, dans şi artificii. O zi care, în ultimii trei ani, marchează depăşirea unor formalităţi plictisitoare pe muzica unor filme de arhivă din preajma unei sărbători majore pentru fiecare iubitor al mării şi Dobrogei.

Taguri articol


12