Cei care doresc să aibă parte de o zi deosebită, încărcată de semnificaţii istorice şi spirituale, au posibilitatea să viziteze, astăzi, şantierul arheologic Capidava, unde se organizează „Ziua Porţilor Deschise”. La data de 1 august se aniversează 85 de ani de la inaugurarea săpăturilor la acest sit emblematic al civilizaţiei romane în zona dunăreană, de către Grigore Florescu – continuate de fiul său, Radu Florescu. Cei care doresc să afle mai multe despre vechea cetate antică beneficiază de vizite ghidate, pregătite special pentru această ocazie.
Manifestarea face parte din cadrul unui proiect de educaţie culturală, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: CAPIDAVA REDIVIVA şi iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României. De asemenea, în cadrul acestui proiect, între 29 iulie şi 1 august, grupe de elevi din localităţile Cernavodă şi Topalu au ocazia să descopere, într-un mod atractiv, care să le stimuleze curiozitatea şi imaginaţia, moştenirea culturală a antichităţii romane. Avînd ca repere şi argumente deopotrivă vestigiile şi istoria, Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu o serie de parteneri, printre care şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a propus o nouă abordare în ceea ce priveşte pedagogia patrimoniului, respectiv implicarea elevilor şi a comunităţilor locale din zonele în care se desfăşoară unele dintre cele mai reprezentative cercetări arheologice din România.
Proiectul, coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României - Centrul Naţional de Cercetare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu” -, este organizat în parteneriat cu Seminarul de Arheologie din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa şi Asociaţia Antiquitas, cu sprijinul primăriilor din Cernavodă şi Topalu.