Ziua Porţilor Deschise în vechea cetate Carsium

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Focus pe arheologie. În weekend

Ziua Porţilor Deschise în vechea cetate Carsium

Cultură 17 Septembrie 2013 / 00:00 483 accesări

Se anunţă un weekend încărcat cu istorie în vechea cetate Carsium, de pe malul Dunării. Cea de-a XIV-a ediţie a manifestării „Ziua Porţilor Deschise - Arheologia preventivă şi cercetarea monumentelor” se va desfăşura în această sâmbătă, de la ora 11.00, la Muzeul Carsium din Hârşova, gazdă fiind responsabilul instituţiei muzeale, dr. Constantin Nicolae. Evenimentul va fi un prilej deosebit pentru invitaţi şi public de a afla detalii despre noile descoperiri din cetate, atât din expunerea arheologilor, cât şi prin intermediul artefactelor şi al fotografiilor. Prezentarea recentelor descoperiri arheologice de la Hârşova va fi presărată cu instantanee din timpul cercetărilor. Mai mult, vor fi organizate şi două expoziţii, una cu cele mai importante materiale descoperite, cealaltă cu imagini vechi ale cetăţii de la Hârşova.

INTRARE LIBERĂ LA MUZEUL DIN HÂRŞOVA La acţiune sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, autorităţi, elevi de la şcolile din localitate, locuitori ai oraşului interesaţi de propria istorie. Pe parcursul întregii zile, intrarea în muzeu este liberă.

Ziua Porţilor Deschise de anul acesta se înscrie în manifestările dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXI-a. Tema generală este „Patrimoniul cultural - oglindă a pomiculturii şi viticulturii”. Manifestarea este organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Consiliul Judeţean Constanţa, RAJA Constanţa, SC Fluid Serv Development SRL Constanţa, SC Drum Art SRL Bucureşti şi Primăria Hârşova.

MORMINTE DE SECOL IV ŞI RESTURI DE FORTIFICAŢIE Potrivit organizatorilor, ediţia din 2013 a Zilei Porţilor Deschise este dedicată prezentării rezultatelor obţinute în cercetarea arheologică pe investiţiile „Extindere şi reabilitare aducţiune, extindere aducţiune, extindere reţea canalizare şi trei staţii de pompare noi ape uzate - localitatea Hârşova” şi „Staţie epurare nouă, inclusiv treapta terţiară - localitatea Hârşova” - beneficiar RAJA Constanta. Având în vedere că oraşul Hârşova are o mare încărcătură istorică, Ministerul Culturii a impus cercetarea arheologică pe anumite segmente ale investiţiei. Printr-o bună corelare a activităţilor dintre constructor, SC Fluid Serv Development SA Constanţa, şi MINAC, activitatea de cercetare s-a derulat fără ca investiţia să aibă de suferit şi să se înregistreze întârzieri din această cauză. Conform responsabilului Muzeului Carsium, dr. Constantin Nicolae, pe traseul principal al conductei magistrale care uneşte staţiile de pompare 1 şi 2 au fost realizate cele mai importante descoperiri. Acesta a precizat: „Este vorba de resturi de construcţii din epoca medievală, morminte de epocă romano-bizantină (cel mai probabil de secol IV) şi resturi ale incintei care apăra oraşul fortificat începând din prima parte a secolului al XVII-lea. Ultimele sunt deosebit de importante şi constau într-un turn de colţ de formă rotundă, practic un bastion, şi poarta de intrare în oraş de pe latura de nord a incintei, o construcţie, se pare, monumentală. Descoperirile arheologice confirmă izvoarele istorice ale epocii, descrierea călătorului turc Evlia Celebi, ale contelui de Langeron, planul generalului von Moltke, două stampe din anul 1826, care arătau, în secolele XVII-XIX, un oraş mare şi înfloritor la Dunăre, apărat de un zid de incintă din care actualele cercetări au reuşit să identifice elementele prezentate mai sus”.



12