Ziua Porţilor Deschise, la Hârşova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Porţilor Deschise, la Hârşova

Cultură 23 Septembrie 2011 / 00:00 643 accesări

Cei pasionaţi de istoria locului, de cultura şi civilizaţia de altădată, sunt invitaţi, duminică, să păşească în incinta vechii cetăţi Carsium, pentru a reconstitui urmele istoriei, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise. Manifestarea dedicată publicului larg se află, anul acesta, la cea de-a XII-a ediţie şi îşi propune să le ofere celor interesaţi informaţii despre evoluţia cercetării arheologice pe şantierul de la cetatea Carsium, în cea de-a XIX-a campanie de săpături sistematice.

Startul evenimentului se dă duminică, de la ora 10.00, cu o „lecţie” pregătitoare, care se va desfăşura la Muzeul Carsium din Hârşova. După vizitarea muzeului, participanţii sunt invitaţi la o conferinţă în cadrul căreia publicul larg va vedea, în premieră, o serie de imagini document dedicate cercetărilor de la cetate, din anul 1939 şi până în prezent. După familiarizarea cu istoria locului, de la ora 11.30 se va vizita şantierul arheologic, unde specialistul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), dr. Constantin Nicolae, efectuează săpături, precum şi ruinele cetăţii. Va urma vizitarea şantierului arheologic şi a cetăţii. Aici vor putea fi urmărite cele mai importante etape din viaţa fortificaţiei romane, romano-bizantine şi medievale, înmănunchiate în cele XVIII veacuri de istorie, vârsta cetăţii de aici. Evenimentul este organizat de MINAC, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

În 2009, Ziua Porţilor Deschise a fost dedicată celor cinci decenii de la descoperirea aşezării neolitice şi şapte decenii de la primele săpături arheologice din cetatea Carsium. Aşezarea neolitică şi cetatea de la Hârşova reprezintă monumente istorice de referinţă nu numai pentru istoria românilor, ci şi pentru cea a Europei de Răsărit. Aşezarea neolitică (tell) de la Hârşova, identificată de către Done Şerbănescu, profesor de istorie în localitate şi de Sebastian Morintz, cercetător la Institutul de Arheologie Bucureşti, este una dintre cele mai mari din această parte a continentului.

Taguri articol


12