Ziua Porţilor Deschise şi expoziţii, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De 1 Decembrie

Ziua Porţilor Deschise şi expoziţii, la Muzeul de Artă

Cultură 29 Noiembrie 2013 / 00:00 879 accesări

„IMAGINI DIN DOBROGEA” Superbe marine, peisaje ale Constanţei de altădată, dar şi ale fascinantului Balcic interbelic, purtând semnături ale unor plasticieni români de referinţă, îi întâmpină pe constănţeni, în debutul ultimei luni a anului, la Muzeul de Artă. Prin expoziţia de artă modernă „Imagini din Dobrogea”, care valorifică frumoase picturi semnate de artişti ca Marius Bunescu, Nicolae Dărăscu, Dimitrie Hârlescu, Samuel Mutzner, Eugeniu Voinescu sau Nicolae Vermont, aflate în patrimoniul său, Muzeul de Artă marchează evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918, dată la care s-a înfăptuit Marea Unire de la Alba Iulia. Expoziţia de pictură care s-a deschis, începând de ieri, la parterul muzeului, va putea fi vizitată timp de două săptămâni.

Tot cu prilejul zilei de 1 Decembrie, directorul instituţiei muzeale, dr. Doina Păuleanu, a anunţat că duminică va fi Ziua Porţilor Deschise la Muzeul de Artă. Astfel, în premieră la muzeu, de Ziua Naţională a României, în intervalul orar 9.00 - 17.00, publicul iubitor de artă va putea vizita gratuit expoziţiile temporare şi permanente adăpostite de prestigioasa instituţie de cultură de la malul mării.

Pentru realizarea expoziţiei „Imagini din Dobrogea”, dedicată Zilei Naţionale, au fost scoase din depozitele muzeului, spre a fi expuse pasionaţilor de artă constănţeni, lucrări ale marilor pictori români din perioada interbelică. Creaţii de înaltă ţinută, într-un colorit armonios, imagini ale Constanţei de altădată, dar şi ale întregului ţinut dobrogean, începând cu Delta şi continuând cu zona sudică, cu Cadrilaterul care a aparţinut României în perioada 1913-1940 - peisaje din Balcic -, vor delecta amatorii de artă. Pe lângă peisagiştii care s-au dedicat marinelor, menţionaţi anterior, au fost incluse în expoziţie şi lucrări ale unor femei-pictor, precum Ana Asvadurova Ciucurencu, soţia celebrului Alexandru Ciucurencu, o artistă discretă, dar valoroasă, al cărei „Peisaj din Constanţa” poate fi admirat la Muzeul de Artă.

ASTĂZI, VERNISAJUL „CONEXIUNILOR VIZUALE” Muzeul constănţean se pregăteşte astăzi, de la ora 17.00, şi de vernisajul expoziţiei de pictură „Conexiuni vizuale”, semnată de artistul constănţean Andrei Orban. Constănţenii pot admira, la parterul Muzeului de Artă, 40 de creaţii realizate de un tânăr talentat, în vârstă de numai 22 de ani, student în anul I la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative.

Conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu de la Facultatea de Arte, pictoriţă şi expert al Ministerului Culturii şi al Patrimoniului Naţional în investigaţia operelor de artă, este cea care va vorbi, la vernisaj, despre creaţiile tânărului expozant. „Concepţia artistică a tânărului pictor Andrei Orban dovedeşte faptul că dadaismul şi suprarealismul au o viaţă foarte lungă, un impact puternic în prezent, asupra tinerei generaţii. Aceste curente artistice, născute dintr-o stare de revoltă a generaţiei tinere a anilor 1916 împotriva tuturor formelor civilizaţiei moderne, împotriva înseşi temeliilor ei, ce folosesc grotescul şi absurdul pentru a „face” o „operă” dusă dincolo de orice limită imaginabilă, îşi desăvârşesc revoluţia încă şi astăzi, manifestând o totală voinţă de negare a tot ceea ce s-a numit artă, morală, instituţii şi valori sociale. Suprarealismul bazat pe absurd şi imprevizibil acordă marele rol visului şi dicteului automat. Poezia şi arta sunt percepute astfel în dimensiunea lor „suprareală”, adică poetică. Dorinţa aceasta de „a transforma lumea” l-a determinat pe Andrei Orban să se apropie de forme nebănuite de exprimare artistică”, spune conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu despre stilul şi concepţia artistică ale tânărului expozant Andrei Orban.



12