ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI sau sărbătoarea celor care simt românește

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI sau sărbătoarea celor care simt românește

Social 27 Mai 2018 / 11:24 1189 accesări

Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, respectiv pe 27 mai anul acesta.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

Până în 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Iniţiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai: „Modificarea adusă de această iniţiativă legislativă prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai". În expunerea de motive, se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

De asemenea, deputatul Aurelian Mihai a explicat opţiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar şi Ziua Europei sau Ziua Independenţei de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

MANIFESTĂRI ÎN ULTIMII ANI

În anul 2016, Institutul Cultural Român, Institutul ''Eudoxiu Hurmuzachi'' şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat un program comun pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni.

În anul 2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a dedicat această zi educaţiei, pentru a pune în lumină contribuţia voluntarilor implicaţi în programele de predare în limba română, precum şi importanţa limbii materne ca element identitar pentru generaţiile tinere din afara graniţelor.

MESAJUL PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, înm care arată că diaspora românească ajută la promovarea identităţii ţării, iar instituţiile noastre trebuie să le redea încrederea românilor în ţară, astfel încât să poată reveni acasă. „În ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Indiferent că trăiesc în ţară sau în afara ei, românii au astăzi ocazia să se simtă şi mai aproape unii de alţii, legaţi de aceeaşi dragoste de ţară, de aceeaşi limbă şi de aceleaşi datini”, se arată în mesajul preşedintelui, transmis de Administraţia Prezidenţială.

“În acest An Centenar, în faţa atâtor provocări cotidiene, sunt tot mai potrivite spusele marelui Nicolae Titulescu: «Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea românească, ca ceea ce a simţit inima românească, să nu poată înfăptui energia românească»”, mai scrie în mesaj. Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri la Palatul Cotroceni un grup de români care deţin funcţii publice în ţările de reşedinţă, pentru a sublinia importanţa implicării lor în comunităţile în care trăiesc şi a face un prim pas spre crearea unor reţele informale de profesionişti în care să fie promovat schimbul de experienţă şi de bune practici.

Citește și:

Părinții din diaspora pot veni în țară pe banii statului să-și vadă copiii

Guvernul finanțează realizarea unui studiu privind românii din diaspora

Ziua Națională a Portului Tradițional din România, celebrată pe 14 mai



12