Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această sărbătorire a fost hotărâtă de Guvernul României, prin HG nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007.
Titlul de ''veteran de război'' a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie a anului 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă. După Primul Război Mondial (1916-1918), s-a instituit titlul de ''veteran de război'' prin diferite legi, participanților la campanii și urmașilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi și avantaje reparatorii.
Iohannis, veteranilor de război: Reprezentați modele de urmat pentru întreaga societate
Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj de Ziua Veteranilor de Război.
"Mulți dintre cei ce slujesc astăzi statul român, sub Drapelele de Luptă ale unităților militare și își fac datoria cu onoare, în țară sau în teatrele de operații în care ne-am angajat alături de aliații noștri, în lupta împotriva terorismului și pentru promovarea idealurilor democrației, vă datorează devenirea lor, curajul și spiritul de sacrificiu. Reprezentați pentru ei, ca și pentru întreaga noastră societate, modele de urmat, exemple de caractere puternice, integre, admirabile", afirmă președintele Iohannis.
El spune că „Ziua Veteranilor de Război" reprezintă un moment de mare încărcătură emoțională și spirituală în care sunt comemorați și omagiați cei pentru care apărarea țării a fost și este crezul suprem.