Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a participat duminică la rugăciune într-o moschee de la Damasc, cu ocazia sărbătoririi naşterii lui Mahomed. Ultima apariţie a şefului statului a avut loc pe 15 noiembrie, pentru rugăciunea de Aid al-Adha. Nu este întâmplătoare asocierea liderului de la Damasc cu religia, pentru că acesta a căzut din graţiile liderilor conservatori din Arabia Saudită şi chiar are nevoie de o minune pentru a mai rămâne la putere. Minunea este însă pe cale să se înfăptuiască şi Iranul să fie invitat la conferinţa de pace Geneva 2!
Secretarul de Stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au făcut apel ieri, la Paris, la o încetare a focului limitată în Siria. În cadrul unei conferinţe de presă tripartite în capitala Franţei, Serghei Lavrov şi emisarul special al Ligii Arabe şi ONU pentru Siria, Ladhkar Brahimi, au pledat, de asemenea, pentru participarea Iranului la conferinţă. SUA s-au opus până acum participării Iranului la această conferinţă, însă progresele înregistrate în negocierile privind dosarul nuclear deschid noi oportunităţi pentru diplomaţia de la Teheran. Ladhkar Brahimi, care a invitat deja Arabia Saudită, dar nu a trimis invitaţie Iranului, a insistat asupra importanţei acestuia în regiune, reiterându-şi susţinerea faţă de prezenţa autorităţilor de la Teheran. Totodată, cei trei lideri au pledat pentru schimburi de prizonieri între rebeli şi regimul sirian, precum şi pentru culoare umanitare. John Kerry a avut mai întâi o întrevedere cu uşile închise cu Serghei Lavrov, iar apoi cu reprezentantul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Siria, Lakhdar Brahimi. Problema participării Iranului, aliat esenţial al regimului de la Damasc, a fost în mod special evocată. Iranul a dat asigurări că este gata să participe, dar cu condiţia de a fi acceptat fără condiţii prealabile. Mass-media din Iran au informat apoi că ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, se va deplasa în zilele următoare în Siria.
EFORTURI DIPLOMATICE INTENSE Totodată, miniştrii Afacerilor Externe din cele 11 ţări membre ale grupului „Prietenii Siriei” (Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt, Iordania, SUA şi Turcia) au luat sau reafirmat o serie de angajamente pentru a alunga temerile opoziţiei, în special în legătură cu plecarea de la putere a preşedintelui al-Assad. Decizia finală a Coaliţiei Naţionale a opoziţiei siriene, profund divizată în legătură cu participarea la conferinţa Geneva 2, va avea loc pe 17 ianuarie. Obiectivul conferinţei de pace Geneva 2, definit de ONU, este discutarea unui proces de tranziţie politic în Siria.
Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a sosit ieri la Bagdad, pentru discuţii cu premierul Nuri al-Maliki pe tema războiului din Siria, pe fondul violenţelor din provincia irakiană al-Anbar. Vizita intervine în condiţiile în care sute de persoane înarmate, printre care jihadişti din cadrul Statului Islamic din Irak şi Levant (EIIL, cu legături cu al-Qaida), au preluat recent controlul asupra oraşului Fallujah şi a unor cartiere din Ramadi, două localităţi situate la vest de Bagdad. Confruntările declanşate la 30 decembrie, după degajarea la Ramadi a unei adunări de protestatari suniţi antiguvernamentali, s-au soldat cu peste 250 de morţi.